Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επισκέφθηκε τη ΔΕΘ η Γιάννα Αγγελοπούλου

Την 85η ΔΕΘ επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου - Ποια περίπτερα επισκέφθηκε

Την 85η ΔΕΘ επισκέφθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Επισκέφθηκε το σημείο προβολής της Χάρτας του Ρήγα, στο Περίπτερο 13, ένα εντυπωσιακό κέντημα-αντίγραφο της Χάρτας, δημιούργημα του Τμήματος Κεντητικής και Παραδοσιακών Εργαστηρίων του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, που έγινε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ακόμη, επισκέφθηκε το Περίπτερο της Ελληνικής Χειροτεχνίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το εμπορικό και το επετειακό Περίπτερο για τα 200 χρόνια της Επανάστασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τέλος, πήγε στην έκθεση της ΔΕΘ «Ευ αγωνίζεσθαι...περί πάτρης», όπου την ξενάγησε ο συνεπιμελητής Βασίλειος Νικόλτσιος

Την κ. Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης, ενώ την συνόδευσαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

O κ. Γιατρομανωλάκης έκανε δώρο στην πρόεδρο της Επιτροπής το λεύκωμα του υπουργείου για τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά της διάρκεια των εργασιών για τον αγωγό TAP, και ο κ. Νίκας βιβλία για την Επανάσταση του 1821 στην Πελοπόννησο και νομίσματα-αντίγραφα σφραγίδων ελευθερίας.

Σε δηλώσεις της η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι στην 85η ΔΕΘ, εμφανίζεται το πρόσωπο της νέας Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για την Ελληνική Χειροτεχνία για να τονίσει ότι μέσα από αυτό θα γίνει μητρώο χειροτεχνών, των ανθρώπων δηλαδή που ασχολούνται με το κέντημα, τον αργαλειό, το ράψιμο, το κόσμημα, την ξυλογλυπτική κλπ, με σκοπό την επιμόρφωση και το άνοιγμα επαγγελματικών διεξόδων. «Δηλαδή ποιο νομίζω εγώ ότι είναι το σύνθημα που έχουμε τώρα: Η έξοδος της Ελλάδας, των Ελλήνων και των νέων ανθρώπων, σε νέους εμπορικούς δρόμους», είπε.

Για το κέντημα με τη Χάρτα του Ρήγα είπε ότι είναι δουλειά 12 μοναδικών γυναικών που έκαναν τα πάντα με το βελόνι, «γιατί μέσα τους δουλεύει η αγάπη για την ιστορία και την παράδοση μας και το πώς θα το μεταφέρουν στις επόμενες γενιές».

«Η χειροτεχνία δεν είναι ένα μουσειακό είδος του παρελθόντος είναι μια αναπτυξιακή προοπτική του μέλλοντος», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Ανακοίνωσε το πρόγραμμα για την Ελληνική Χειροτεχνία ύψους 18 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι αποτελεί μια ολοκληρωμένη αλυσίδα που ξεκινάει από την ελληνική πρώτη ύλη και φτάνει μέχρι την εξαγωγή των δημιουργιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ