Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επιθέσεις εθνικιστών σε βάρος προσφυγόπουλων στο Διαπολιτισμικό Ευόσμου

Πριν τις γιορτές ομάδα παιδιών περίμεναν προσφυγοπούλα στη στάση λεωφορείου και σύμφωνα με καταγγελίες επιτέθηκαν σε έναν πρόσφυγα μαθητή.

Κλίμα τρόμου προσπαθούν να καλλιεργήσουν εθνικιστικές ομάδες νεαρών ατόμων σε βάρος προσφυγόπουλων που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών και φοιτούν στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο στον Εύοσμο.

Πηγές από την εκπαιδευτική κοινότητα ανέφεραν στη Voria.gr ότι την περασμένη Τρίτη ήρθαν κάποια παιδιά πιθανώς από κάποιο ΕΠΑΛ και περίμεναν τα προσφυγόπουλα να σχολάσουν και να κατευθυνθούν προς τη στάση του λεωφορείου για να δημιουργήσουν φασαρία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα νεαρών που έκανε την επίθεση κατά των προσφύγων σχετίζεται με τα πρόσφατα περιστατικά στο ΕΠΑΛ Ευόσμου στα οποία πρωταγωνίστησαν εθνικιστικές οργανώσεις.

Ωστόσο, δεν συνέβη κάποιο περιστατικό καθώς μαζί με τα προσφυγόπουλα υπήρχε και ένας σύνοδος ο οποίος τα πηγαίνει από  το σχολείο μέχρι τη στάση, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και η αστυνομία.

Αυτό που θορύβησε και κινητοποίησε τους εκπαιδευτικούς ήταν ότι πριν τις γιορτές έγινε, βάσει καταγγελιών συμπλοκή. Συγκεκριμένα, στο πάρκο όπου περίμεναν τα προσφυγοπούλα το λεωφορείο τους ομάδα άλλων παιδιών επιτέθηκε σε έναν πρόσφυγα, μαθητή της Α' Λυκείου, σύμφωνα με καταγγελίες.

Όπως επιβεβαιώνει μαθήτρια του Διαπολιτισμικού Σχολείου Ευόσμου στη Voria.gr, πράγματι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε ομάδα προσφυγόπουλων και χτύπησε άγρια έναν πρόσφυγα μαθητή της Α Λυκείου, με γροθιές και κλοτσιές ενώ όπως καταγγέλει η ίδια είχαν ακόμη και μαχαίρια.

Η ίδια μαθήτρια, που μίλησε λίγες ημέρες αργότερα με το θύμα της επίθεσης, αναφέρει ότι το παιδί ήταν στεναχωρημένο και τρομοκρατημένο.

Σύμφωνα με καταγγελία εκπαιδευτικού του σχολείου στον 902.gr για το ίδιο περιστατικό, «μία βδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, τον Δεκέμβρη του 2021, ένας μαθητής της Α' Λυκείου, Κούρδος από το Ιράκ, δέχτηκε άγρια επίθεση από ομάδα περίπου 10 ατόμων την ώρα που περίμενε στη στάση, κοντά στο σχολείο του, το λεωφορείο που θα τον μετέφερε μαζί με τους άλλους μαθητές στη δομή προσφύγων στα Διαβατά, όπου διέμενε. Τον χτύπησαν με σιδερογροθιά, του έσπασαν τα γυαλιά, του έσχισαν το αυτί. Αλλοι είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά και άλλοι όχι. Η επίθεση έγινε από 8 - 10 άτομα από τα ΕΠΑΛ, που μάλιστα λίγη ώρα πριν από την επίθεση είχαν μπει μέσα στο σχολείο και μας είπαν ότι είναι παλιοί μας μαθητές». 

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, το παιδί επί ένα μήνα δεν εμφανίστηκε στο σχολείο γιατί φοβήθηκε το ίδιο και φυσικά και οι γονείς του. «Μετά από αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρέπει να φοβούνται, το παιδί επανήλθε στο σχολείο προχτές. Την ίδια μέρα ξαναεμφανίστηκαν τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ. Αυτήν τη φορά ήταν 5 άτομα. Η συνοδός των προσφυγόπουλων, τους άκουσε να λένε στο τηλέφωνο "ελάτε, θα ρίξουμε ξύλο". Ωστόσο, τελευταία στιγμή αυτή η επίθεση απετράπη», αναφέρει ο ίδιος εκπαιδευτικός.