Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ικανοποίηση για το restart του λιανεμπορίου - Αγκάθι η ρευστότητα

Ο νέος σκόπελος που αντιμετωπίζουν οι έμποροι είναι η έλλειψη ρευστότητας και η προμήθεια των καταστημάτων με νέα προϊόντα, λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Με ικανοποίηση αποδέχθηκαν την επισημοποίηση της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στη χώρα οι έμποροι της Θεσσαλονίκης.

«Ήταν μία εξέλιξη που αναμέναμε εδώ και αρκετές μέρες με βάση τις διαρροές. Αν μη τι άλλο το άνοιγμα των καταστημάτων είναι κάτι που υποδεχόμαστε με χαρά», είπε χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

Ωστόσο ο νέος σκόπελος που αντιμετωπίζουν οι έμποροι είναι η έλλειψη ρευστότητας μετά από αρκετές εβδομάδες σκληρού lockdown.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι έμποροι να βοηθηθούν για να επανεκκινήσουν τα καταστήματά τους και να τα τροφοδοτήσουν με νέα προϊόντα. Δεν μπορεί να ανοίξει ένα κατάστημα από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.

Θετικό το click in shop

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππόδη, σε αντίθεση με το click away, το click in shop και τα ψώνια με ραντεβού όπως τα ανέλυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς νωρίτερα, είναι μια τακτική προτιμότερη που μπορεί να δώσει ανάσα στους εμπόρους που έμειναν με κατεβασμένα ρολά για αρκετό καιρό.

«Είναι ένα μέτρο αποδεκτό από εμάς το click in shop, δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσει έστω και με εμπόδια η αγορά», εξηγεί ο Παντελής Φιλιππίδης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να διενεργούνται rapid test σε καταστηματάρχες και υπαλλήλους, ο πρόεδρος του ΕΣΘ ξεκαθάρισε ότι η εμπορική κοινότητα είναι ανοιχτή στο να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να προστατευθούν εργαζόμενοι αλλά και πελάτες.

Δεν τίθεται θέμα συνωστισμού

Μια από τις καίριες ανησυχίες των λοιμωξιολόγων για μελλοντικό άνοιγμα λιανεμπορίου ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει συνωστισμός, καθώς οι καταναλωτές θα προσέλθουν μαζικά σε εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα για να προμηθευθούν είδη τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν εν μέσω lockdown.

«Μιλώντας για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και μόνο δεν υπάρχει θέμα συνωστισμού. Όποτε υπήρξε επανεκκίνηση του λιανεμπορίου δεν είχαμε ποτέ συνωστισμό», επισήμανε στην Voria.gr ο κ. Φιλιππίδης.

Άλλωστε σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα είτε σε καταστηματάρχες είτε σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο.