Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η αναβάθμιση των υποδομών υγείας στο επίκεντρο σύσκεψης με Πλεύρη-Γκάγκα

Ο υπουργός Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκαν στα εμβόλια, στο ζήτημα των αναισθησιολόγων, καθώς και στην αναβάθμιση των υποδομών.

Ζητήματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση των υποδομών υγείας της Θεσσαλονίκης συζήτησαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, με τους διοικητές των νοσοκομείων της πόλης, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα νέα γραφεία της 4ης ΥΠΕ, παρουσία των γενικών γραμματέων του υπουργείου, Μάριου Θεμιστοκλέους και Γιάννη Κωτσιόπουλου, καθώς και εκπροσώπων των υγειονομικών αρχών και της αυτοδιοίκησης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν επίσης και το ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, κυρίως στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, για την επίλυση του οποίου η ηγεσία του υπουργείου έχει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Έχουμε συγκεκριμένα έργα που συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη. Είναι το Ογκολογικό Νοσοκομείο, είναι το Παιδιατρικό, είναι όλα τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης, που επιμελείται η αναπληρώτρια (σ.σ. υπουργός) κι έχουν μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς επίσης και όλα τα Κέντρα Υγείας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση, ειδικά στο σκέλος των αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται μία προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και είναι βέβαιο ότι με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη θα υπάρχουν πολλά περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς να παραμείνουν στο εθνικό σύστημα υγείας», δήλωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα νέα εμβόλια που παρέλαβε η χώρα, τα οποία αφορούν την Όμικρον 1, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι τις επόμενες βδομάδες θα έρθουν και αυτά που καλύπτουν τις υπομεταλλάξεις 4 και 5, τονίζοντας, πάντως, ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που υπάρχει. «Οι οδηγίες είναι σαφείς: οι πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν, άνω των 60 ή ευάλωτοι, πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο που υπάρχει και σε κάθε περίπτωση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια διασφαλίζουμε ακόμα καλύτερα προστασία απέναντι στον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούμε να είναι και σε αυτόν τον τομέα όσο το δυνατόν γίνεται πιο κοντά στην κανονικότητα. «Πλέον έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε εμβόλια, έχουμε αντιικά φάρμακα, έχουμε μία καλύτερη γνώση στον κορωνοϊό και αντίστοιχα μπορούμε με προσοχή να γυρνάμε στην κανονικότητα», τόνισε.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός, η οποία βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι στις επαφές που είχε μέχρι τώρα συζήτησε το ζήτημα των αναισθησιολόγων, αλλά και των μεταμοσχεύσεων, αλλά και το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους για τα θέμα των αναισθησιολόγων, αλλά επίσης και με τα έργα ΕΣΠΑ και RRF (σ.σ. Ταμείο Ανάκαμψης), για να μπορέσουμε να έχουμε και ενεργειακή αναβάθμιση σε όλα τα νοσοκομεία, που μας χρειάζεται, ένας λόγος παραπάνω τώρα με τις τιμές της ενέργειας, αλλά και την αναβάθμιση όλων των θαλάμων», δήλωσε.

Νωρίτερα το πρωί, η κ. Γκάγκα επισκέφτηκε τον Άγιο Παύλο, όπου είδε τα σχέδια της μελέτης για τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, ενώ συζήτησε με τη διοίκηση τον σχεδιασμό για την αναβάθμιση του κτηρίου. «Το νοσοκομείο είναι σε μια καλή περιοχή, είναι στον δρόμο για τη Χαλκιδική. Θέλουμε πάρα πολύ να το στηρίξουμε καταρχήν με την αναβάθμιση, γιατί ένα καινούργιο κτήριο θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και χρονικά δεν μπορεί να μπει στο RRF, άρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το εντάξουμε σε μεταγενέστερο πλάνο. Πραγματικά ο Άγιος Παύλος είχε βάλει πάρα πολλή πλάτη και στην περίοδο του covid, αλλά και κάνοντας πάρα πολύ σημαντικά πράγματα χειρουργικά, δηλαδή είναι ένα νοσοκομείο αιχμής για τη Θεσσαλονίκη και θέλουμε πάρα πολύ να το στηρίξουμε», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κατσάκας, η αναβάθμιση του νοσοκομείου περιλαμβάνει δύο σκέλη, την ανακαίνιση του κτηρίου, προϋπολογισμού 3-3,5 εκ. ευρώ, κατά την οποία θα βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και την ενεργειακή αναβάθμιση ύψους 3 εκ. ευρώ. «Έχουμε την προμελέτη της καινούργιας πτέρυγας με 200 σύγχρονα κρεβάτια, τα οποία πιστεύω θα λύσουν το πρόβλημα της ανατολικής Θεσσαλονίκης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι επιπλέον με τη στήριξη του υπουργείου έχει απομακρυνθεί ο αμίαντος, έχουν παραληφθεί σύγχρονα μηχανήματα και οχτώ νέοι αναπνευστήρες για τη ΜΕΘ.