Skip to main content

Αυξημένη ζήτηση στα ξενοδοχεία για γιορτές στη Θεσσαλονίκη - Ενδιαφέρον από Βαλκάνιους

Περισσότερο δυνατό σε ζήτηση το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς - Με μείωση κατά 10% έναντι του 2019 εκτιμάται πως θα κλείσει το 2022

καλές πληρότητες φαίνεται, από τις μέχρι στιγμής προκρατήσεις, πως θα τρέξει για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς να αποτυπωθούν ακριβή νούμερα για τις πληρότητες. Πάντως η μέχρι στιγμής εικόνα όπως την περιγράφει στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος δείχνει σαφώς πιο ενισχυμένη ζήτηση για την Πρωτοχρονιά με την κινητικότητα να καταγράφεται για το εορταστικό τριήμερο που συνδυάζεται με την έλευση της καινούργιας χρονιάς. Στη ζήτηση πρωταγωνιστούν τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, καθώς οι επισκέπτες τα προτιμούν προκειμένου να έχουν ευκολότερη και γρηγορότερη πρόσβαση σε ό,τιδήποτε επιλέξουν να κάνουν τις ημέρες της διαμονής τους.

Λιγότερη κινητικότητα καταγράφεται, επί του παρόντος, για τα ξενοδοχεία της πόλης, για τα Χριστούγεννα, χωρίς ωστόσο να είναι αμελητέα. Μάλιστα αντίστοιχη ήταν η εικόνα της αυξημένης ζήτησης για την Πρωτοχρονιά και τα χρόνια πριν τον κορωνοϊό που είχε οδηγήσει σε αναστολή ταξιδιών και μετέπειτα σε μούδιασμα για τις όποιες μετακινήσεις.

Μέχρι στιγμής οι προκρατήσεις αφορούν κατά μέσο όρο τις τρεις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και το αντίστοιχο τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, με το 70% να αφορά Έλληνες επισκέπτες και το 30% ξένους κυρίως, ως είθισται, Βαλκάνιους.

Για το σύνολο της τρέχουσας χρόνιας που σύντομα μας αποχαιρετά, η μείωση στις πληρότητες σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο εκτιμάται πως θα είναι περίπου στο 10%, έναντι του 2019 γεγονός που αποδίδεται και στις περισσότερες πτήσεις που είχε στο παρελθόν η πόλη.

Μάλιστα, ερωτηθείς ο κ. Μανδρίνος για το τι περιμένει ο ξενοδοχειακός κόσμος της Θεσσαλονίκης από το 2023 τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από την ενεργειακή κρίση, τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και φυσικά τη διάθεση για ταξίδια.

«Κάθε επένδυση βοηθά την πόλη»

Αναφερόμενος ο κ. Μανδρίνος στα νέα πολυτελή ξενοδοχεία που προστέθηκαν στο δυναμικό της πόλης πρόσφατα, αλλά και σε αυτά που είναι σε εξέλιξη, τονίζει πως «κάθε νέα επένδυση βοηθά την πόλη». Μάλιστα σχετικά με τον αριθμό των κλινών που προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες σημειώνει πως δεν είναι πολλές ώστε να δημιουργείται πρόβλημα για τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νομός Θεσσαλονίκης διαθέτει 125 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εκ των οποίων τα 90 βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και εξ αυτών τα 50 στο κέντρο της πόλης.