Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γερμανικό ενδιαφέρον για συνέργειες στη βιοενέργεια

Εκπρόσωποι επτά γερμανικών εταιρειών αναζητούν ευκαιρίες για συνεργασίες με επιχειρήσεις της πόλης - Πάνω από 70 Β2Β συναντήσεις

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για επενδύσεις και συνεργασίες με επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων της Βόρειας Ελλάδας.

Πάνω από 120 εκπρόσωποί τους βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχουν τις επόμενες ημέρες περισσότερες 70 συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες με στόχο τη σύναψη συμφωνιών, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο διευθυντής του παραρτήματος του Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, Ματίας Χόφμαν, διαπιστώνει μεγάλη κινητικότητα από τον γερμανικό ιδιωτικό τομέα στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα. «Υπάρχουν εταιρείες που ήρθαν δεύτερη και τρίτη φορά στην Ελλάδα, κατόπιν καλέσματός μας. Κάποιες έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες συνεργασίας και βλέπουν μεγάλες προοπτικές στην ελληνική οικονομία και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Χόφμαν.

«Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Στόχος μας είναι να φέρουμε στην Ελλάδα την τεχνογνωσία που έχει η Γερμανία, ειδικά στον τομέα της βιοενέργειας», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας πως σε ένα χρόνο από το τώρα θα πραγματοποιηθεί ανάλογη εκδήλωση «για να δούμε πού κινήθηκαν οι συζητήσεις και πόσες μονάδες παραγωγής βιοενέργειας έχουν δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα».

Άλλωστε, το Επιμελητήριο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ενεργειακό κλάδο, όπου ο κ. Χόφμαν διαπιστώνει πως η Ελλάδα ακόμη υστερεί, και διοργανώνει τον Ιούνιο του 2019 ειδική εκδήλωση για την αποθήκευση ενέργειας. Επιπλέον, στο Επιμελητήριο έχει συσταθεί ειδική ομάδα για την ενέργεια, που συνεδριάζει μία φορά κάθε μήνα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα ημερίδα με θέμα «Εξοικονόμηση ενέργειας και εκμετάλλευση οργανικών απορριμμάτων στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων» στο ξενοδοχείο The Met. Εκεί εκπρόσωποι επτά επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η κατάσταση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα από τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Βασίλη Τσολακίδη (δείτε εδώ).

Οι επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Μεταξύ των επτά επιχειρήσεων που εκπροσωπήθηκαν στην ημερίδα ήταν και δύο που ήδη «τρέχουν» συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες, η Suma Ruhrtechnik (εμπόριο και εγκατάσταση αναδευτήρων βιοαερίου) και η Caterpillar Energy Solutions. Όπως είπε στη Voria.gr ο διευθυντής πωλήσεων της Suma, Ralf Thiemann, η εταιρεία έχει πουλήσει το 2017 10 αναδευτήρες σε επιχείρηση με έδρα τη Χαλάστρα και δείχνει ενδιαφέρον για την αγορά της Βόρειας Ελλάδας. «Η ελληνική αγορά είναι ενδιαφέρουσα και ανταγωνιστική. Χρειάζεστε ανανεώσιμη ενέργεια γιατί δεν είστε ακόμη στο επιθυμητό σημείο. Η Γερμανία είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο πεδίο και μπορεί να παράσχει στην Ελλάδα προϊόντα και τεχνογνωσία. Ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας είναι πρόθυμος να επενδύσει στην Ελλάδα, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μετά την κρίση», είπε.

Από την πλευρά του ο Pedro A. Gil Vodermayer, διευθυντής πωλήσεων της MWM, που εξαγοράστηκε από την Caterpillar, ανέφερε ότι η εταιρεία που κατασκευάζει αεριοκινητήρες και μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με αέριο καύσιμο (φυσικό αέριο και βιοαέριο) έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1963, σε συνεργασία με την ελληνική ΑΕΙΜΑ. Μέσω της σύμπραξης των δύο εταιρειών έχουν εγκατασταθεί κινητήρες που σήμερα παράγουν 52 Μεγαβάτ ενέργειας, εκ των οποίων 5 Μεγαβάτ στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, ένα Μεγαβάτ στη Χαλάστρα, ένα Μεγαβάτ στον Πεντάλοφο, 16 Μεγαβάτ στις Σέρρες και 8 Μεγαβάτ στη Δράμα.

«Ακόμα και μέσα στην κρίση η εταιρεία, με συντηρητική πολιτική και προσήλωση στους στόχους κατάφερε να μεγαλώσει το μερίδιό της στην Ελλάδα. Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το μερίδιό μας στην παγκόσμια αγορά, όπου είμαστε 2οι ή 3οι στο πεδίο που δραστηριοποιούμαστε, και, γιατί όχι, να γίνουμε πρώτοι. Έχουμε μεγάλη εμπειρία και ένα πολύ καλό δίκτυο συνεργατών. Οι αγορές-στόχοι είναι η Βρετανία και η Ολλανδία, που είναι ώριμες αγορές και θέλουμε να διατηρήσουμε το μερίδιό μας, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες όπως η ελληνική, οι ασιατικές και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής», τόνισε ο λ. Vodermayer στη Voria.gr.

Οι άλλες εταιρείες που παρουσιάστηκαν είναι η ekcentec, που πραγματοποιεί μελέτες για ενεργειακά έργα, η PlanET Biogas Global, που κατασκευάζει εγκαταστάσεις βιοαερίου, η Putzmeister Solid Pumps, που κατασκευάζει υδραυλικές αντλίες, η HolzWert, που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία βιομάζας και η Mela Industrieprodukte, που κατασκευάζει βιομηχανικό φωτισμό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βόρειας Ελλάδας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Στέφανος Τζιρίτης, τόνισε πως η εξοικονόμηση ενέργειας παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ελληνική βιομηχανία και αποτελεί μοχλό κινητοποίησης κεφαλαίων. Ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Walter Stechel, είπε ότι η ενεργειακή διαχείριση των απορριμάτων είναι ακριβή και πως υπάρχουν λύσεις εξοικονόμησης που μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

Την «Πρωτοβουλία Εξαγωγών Ενέργειας» παρουσίασε εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας ο Malte Petters. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για συνεργασία των γερμανικών επιχειρήσεων ενέργειας με αντίστοιχες του εξωτερικού στο πεδίο των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την προώθηση περιβαλλοντικών λύσεων. Στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος, παρέχονται πληροφορίες σε επιχειρήσεις για ενεργειακές λύσεις, ευκαιρίες δικτύωσης και αμφίδρομη ανταλλαγή know-how.