Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γιατί ανησυχεί η κυβέρνηση για την πορεία των κρουσμάτων (πίνακες)

Για ποιον λόγο υπάρχει ανησυχία από πλευράς υπουργείου Υγείας για την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης - Τι δείχνουν οι αριθμοί

Η τελευταία φορά που η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης κατέγραψε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων ήταν στις 11 Ιουλίου όταν, σε σύνολο 1.465 θετικών διαγνώσεων covid-19 πανελλαδικά, είχε μόλις 76, ποσοστό 5,2%.

Έκτοτε, με εξαίρεση κάποιες μικροδιακυμάνσεις, τα κρούσματα τραβούν την ανηφόρα. Κι ενώ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου φάνηκε να υπάρχει μια μικρή υποχώρηση σε σχέση με την τελευταία του Αυγούστου, η συνέχεια το επόμενο δεκαπενθήμερο εξελίχθηκε διαφορετικά. Το στοιχείο το οποίο θορύβησε τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία βρίσκεται εκτάκτως σήμερα στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι μόνον ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί εν μέρει και στη μεγάλη αύξηση των τεστ, όσο η διαρκής τάση ανόδου και το γεγονός ότι το ποσοστό των θετικών διαγνώσεων στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τα πανελλαδικά διαρκώς αυξάνει, ενώ σε απόλυτους αριθμούς ο αριθμός τους πλησιάζει αυτόν της Αττικής.

Κι όμως, κατά την πρώτη εβδομάδα ο Σεπτέμβριος είχε δώσει άλλα δείγματα. Συγκεκριμένα, σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης σημειώθηκε μείωση των κρουσμάτων κατά 21,21%, την ώρα που η μείωση πανελλαδικά ήταν μόλις στο 9,77%. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 1 έως 7 Σεπτεμβρίου διαγνώστηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης 1.608 κρούσματα έναντι 2.041 το διάστημα 25 έως 31 Αυγούστου, με τον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων να υποχωρεί από τα 291 στα 230.

Τη δεύτερη βδομάδα του Σεπτεμβρίου, όμως, η τάση αντιστράφηκε κι ενώ πανελλαδικά συνεχίστηκε η υποχώρηση των κρουσμάτων, στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 8 έως 14 Σεπτεμβρίου στην περιοχή διαγνώστηκαν 1.958 θετικά δείγματα, παρουσιάζοντας αύξηση 17,87% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα. Αντίστοιχα αυξήθηκε ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων στα 280 από 230. Ωστόσο, πανελλαδικά τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 12,3%, από τα 16.589 της πρώτης εβδομάδας, στα 14.543.

Την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκε σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα τα κρούσματα κατά το τελευταίο επταήμερο ανήλθαν σε 1.979, αυξημένα κατά 1,1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, την ώρα που η πανελλαδική αύξηση έφτανε στο 7,68%. Ωστόσο, από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά το μερίδιο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τα πανελλαδικά κρούσματα κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 14%, δηλαδή πάνω από το αντίστοιχο πληθυσμιακό ποσοστό της περιοχής. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη, είναι που έχει θορυβήσει επιστήμονες και κυβέρνηση η οποία, μη θέλοντας προφανώς μια επανάληψη όσων συνέβησαν πέρυσι το φθινόπωρο, σπεύδει για να προλάβει.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

Με πολλές διακυμάνσεις, όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο, κύλησε το πρώτο οκτάμηνο του 2021. Ο Γενάρης ήταν ένας πολύ καλός μήνας για τη Θεσσαλονίκη καθώς τα κρούσματα υποχώρησαν κατά σχεδόν 56% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, όταν πανελλαδικά η μείωση ήταν μονοψήφια (9,4%). Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, πλην του Γενάρη, οι καλοί μήνες εντός του 2021 ήταν ο Μάιος με μείωση κατά 49,34% σε σχέση με τον Απρίλιο (με μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων 178, έναντι 364 του Απριλίου) και ο Ιούνιος με μόλις 60 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα και με περαιτέρω υποχώρηση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 67,40% σε σχέση με τον Μάιο.

Όλα αυτά όμως, ανατράπηκαν μετά τη σταδιακή επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Έτσι, μετά τη βαθιά ανάσα του Ιουνίου, όταν η Θεσσαλονίκη κατέγραψε την καλύτερη επιδημιολογική της επίδοση για το 2021, ήρθε ο Ιούλιος να ανατρέψει πλήρως τη θετική εικόνα καθώς τον μήνα εκείνο στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης διαγνώστηκαν συνολικά 5.200 κρούσματα, έναντι μόλις 1.805 τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 187,92%. Συγκριτικά ο Ιούλιος είναι ο τρίτος χειρότερος μήνας για το 2021 έως τώρα, μετά τον Απρίλιο (10.932 κρούσματα) και τον Μάιο (5.538).

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟ 2021