Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γιατί γέμισαν πάλι οι ΜΕΘ – Το σχέδιο διαχείρισης του υπουργείου

Πού αποδίδουν οι υγειονομικές αρχές την πίεση που υφίσταται πάλι το σύστημα υγείας – Σε ετοιμότητα για ανακατατάξεις στις κλινικές των νοσοκομείων

Με πολύ αυξημένες πληρότητες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, παρά τον διαχειρίσιμο αριθμό εισαγωγών, λειτουργούν πλέον τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Με κατειλημμένες όλες τις κλίνες ΜΕΘ ολοκλήρωσε χθες το πρωί την εφημερία του το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ανάλογη είναι η κατάσταση το τελευταίο διάστημα και στα άλλα τρία μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, που λειτουργούν τις ΜΕΘ στην καλύτερη περίπτωση με μία ή δύο κενές κλίνες, τη στιγμή που όλο αυτό το διάστημα οι εισαγωγές ασθενών με Covid κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 25 την ημέρα. Μάλιστα, ο αριθμός έχει πέσει κάποιες ημέρες και κάτω από τους 20, όπως χθες στο ΑΧΕΠΑ, όπου έγιναν μόλις 16 εισαγωγές.

Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι η κατάσταση οφείλεται στο υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων, που κατά κύριο λόγο έχουν βαρύτερα συμπτώματα και χρειάζονται διασωλήνωση, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα στοιχεία για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. «Στην πόλη είναι κατειλημμένες οι περισσότερες κλίνες. Το φρακάρισμα στις ΜΕΘ οφείλεται στο ότι οι ανεμβολίαστοι νοσούν βαριά. Στο πρώτο κύμα είχαμε βαριά περιστατικά -τότε δεν είχε βγει και το εμβόλιο- που ήταν κυρίως σε άτομα μεγάλα. Τώρα, δυστυχώς, έχουμε και νέα άτομα. Πλέον, βιώνουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων. Οι εμβολιασμένοι που θα διασωληνωθούν ένας ή δύο την εβδομάδα, είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν επιδείνωση από άλλους λόγους. Και θα έχουμε ασθενείς και σε πολύ μικρή ηλικία, δεν θα το αποφύγουμε», είπε στη Voria.gr η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λακασά.

Η ίδια, πάντως, τόνισε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. «Μπορεί να έχει διασωληνωθεί ασθενής σε χειρουργείο ή σε ΜΑΦ, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται κανονικά και χωρίς κίνδυνο για την υγεία του. Αυτό γίνεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να βρεθεί κλίνη», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο αριθμός των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ μεταβάλλεται από ώρα σε ώρα, είτε γιατί κάποιος αποσωληνώνεται, είτε γιατί κάποιος ασθενής χάνει τη ζωή του.

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου

Η πίεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σύστημα υγείας, πάντως, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή για την ανάγκες της πανδημίας στα νοσοκομεία είναι διαθέσιμες περίπου 100 κλίνες, όταν ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τις 200 τον περασμένο Νοέμβριο. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές κλίνες αποδόθηκαν πίσω στην κοινή νοσηλεία, προκειμένου να μπορούν να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις για διάφορες παθήσεις, οι οποίες είχαν περιοριστεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ Covid για την αντιμετώπιση των περιστατικών και ήδη οι υγειονομικές αρχές έχουν έτοιμο σχέδιο, που θα εφαρμόσουν σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. «Υπάρχει σχέδιο ανοίγματος και άλλων μονάδων ΜΕΘ, που θα εφαρμόσουν οι ΥΠΕ και το ΕΚΕΠΥ όταν και εφόσον υπάρξει ανάγκη. Έχουμε και καθαρές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε κλίνες Covid, ενώ αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει και για τις απλές κλίνες», ανέφερε η κ. Λεπτοκαρίδου - Λακασά.

Πρόβλεψη υπάρχει και για την αντιμετώπιση κρουσμάτων σε παιδιά, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Ήδη, λειτουργούν κλινικές στο Παπαγεωργίου και στο Ιπποκράτειο, όπου προς το παρόν νοσηλεύονται ελάχιστα περιστατικά. Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεργασία των παιδιατρικών κλινικών, των διευθυντών και των παιδιάτρων όλων των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας με τα κέντρα αναφοράς για το πώς αντιμετωπίζονται τα συγκεκριμένα περιστατικά με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα, τα οποία ανανεώνονται με βάση τα νέα δεδομένα. Σε ετοιμότητα, εξάλλου, βρίσκεται και η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, η οποία που έχει δέκα κλίνες.