Skip to main content

Αναδουλειά στην πασχαλινή αγορά της Θεσσαλονίκης - Τελευταία ελπίδα το δώρο

Υποτονική είναι η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι έμποροι – Τελευταία ελπίδα το δώρο του Πάσχα.

Τι και αν το Πάσχα είναι προ των πυλών; Τι και αν κάποια καταστήματα πραγματοποιούν ανοιξιάτικες προσφορές ή προσφέρουν κάποιο δώρο μετά την αγορά δύο προϊόντων;

Οι Θεσσαλονικείς δεν φαίνονται διατεθειμένοι για ψώνια και αυτό γιατί το υψηλό κόστος της ενέργειας σε συνδυασμό με τη γενικότερη ακρίβεια έχει χτυπήσει τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς.

Τελευταία ελπίδα για τους εμπόρους της πόλης που βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ανασφάλεια, καθώς τα ταμεία τους εξακολουθούν να είναι μείον, η καταβολή του πασχαλινού δώρου για όσους, βέβαια το λαμβάνουν. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, οι σακούλες που κρατούσαν οι διερχόμενοι στην καρδιά της πόλης ήταν ελάχιστες, ενώ αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα αναφορικά με την πορεία του λιανεμπορίου είναι πως τα περισσότερα καταστήματα ήταν άδεια ενώ λιγοστά, κυρίως γυναίκες, ήταν τα άτομα που χάζευαν τις βιτρίνες.



Όπως λένε χαρακτηριστικά έμποροι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η αγορά, παρά το γεγονός πως μας χωρίζουν λίγες ημέρες από το Πάσχα, είναι το ίδιο υποτονική με τις προηγούμενες ημέρες. Μοναδικές εξαιρέσεις φαίνεται να είναι τα παιχνιδάδικα, τα οποία δείχνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα από το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σκεπτικισμό, αφού βλέπουν μία ακόμη περίοδο εορταστική, να χάνεται, καθώς δεν είναι η αναμενόμενη σε ό,τι αφορά τους τζίρους.

«Τα αυξημένα κόστη ενέργειας και μίας σειράς προϊόντων σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται να βάζουν απαγορευτικό στις αγορές ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης και δεν αφορούν «υποχρεωτικά» μικροδωράκια ή δεν απευθύνονται σε παιδιά» σχολιάζει έμπορος στην οδό Τσιμισκή που όπως υπογραμμίζει ακόμη και την προηγούμενη Κυριακή, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, λόγω και του κακού καιρού, η κίνηση ήταν σχεδόν μηδενική.

Ενδεικτικά πάντως της κατάστασης που επικρατεί στο λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης είναι και τα ευρήματα του Οικονομικού Βαρόμετρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα οποία το 66% των Θεσσαλονικέων λέει πως έχει περιορίσει τις δαπάνες για ένδυση - υπόδηση, το 63% την ψυχαγωγία και τα ταξίδια, ενώ το 45% έχει βάλει φρένο στα τρόφιμα που καταναλώνει.