Skip to main content

Τρίτη στον κόσμο στο σκάκι η 10χρονη Εύα από τη Θεσσαλονίκη!

Η Ευαγγελία Σίσκου από τη Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να αναδειχθεί ήδη δύο φορές Πρωταθλήτρια Σκακιού στην Ελλάδα, στην κατηγορία κάτω των 10 ετών

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκακιού στο Μπατούμι της Γεωργίας ανέβηκε η 10χρονη Ευαγγελία Σίσκου από τη Θεσσαλονίκη, έχοντας στην πλάτη της την ελληνική σημαία.

Η 10χρονη Ευαγγελία συμμετείχε στην κατηγορία για τα κορίτσια κάτω των 10 ετών και, μετά από 11 μέρες αγώνων, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, γεμίζοντας με συγκίνηση τόσο τους γονείς της που βρίσκονταν στο πλευρό της όσο και τον Σύλλογο «ΑΜΟ ΓΑΛΑΞΙΑΣ», στον οποίον ανήκει και εξασκείται. Αξίζει να σημειωθεί πως στην κατηγορία της Ευαγγελίας συμμετείχαν συνολικά 101 σκακίστριες από περίπου 50 χώρες.

Όπως εξηγούν οι γονείς της 10χρονης στη Voria.gr, η Ευαγγελία ξεκίνησε να ασχολείται με το σκάκι όταν ακόμη ήταν στον παιδικό σταθμό, σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, και στην ηλικία των έξι ετών άρχισε να εξασκείται με τον σύλλογο. Ο πατέρας της 10χρονης αναφέρει ότι η κόρη του εξαρχής είχε μία μικρή έφεση στο σκάκι ενώ οι ικανότητές της έχουν βελτιωθεί αισθητά με τη συνεχή εξάσκηση. Οι γονείς της Ευαγγελίας προσπαθούν να κάνουν τις εμπειρίες των τουρνουά όσο πιο διασκεδαστικές γίνεται και η 10χρονη πρωταθλήτρια έχει κάνει πολλούς φίλους από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από το εξωτερικό. Όσον αφορά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, ο κ. Σίσκος αναφέρει ότι ήταν κάτι τελείως αναπάντεχο, καθώς δεν είχαν πάει με συγκεκριμένες προσδοκίες στο πρωτάθλημα. «Νιώσαμε μεγάλη συγκίνηση και περηφάνεια. Η μικρή, φυσικά, χάρηκε πολύ. Ήταν μαζί με τους φίλους της και άλλα παιδιά της ηλικίας της και το χάρηκε μαζί τους», σημείωσε ο κ. Σίσκου.

Ο πρόεδρος του Αθλητικού-Μορφωτικού Συλλόγου «Γαλαξίας» Θεσσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Τσορμπατζόγλου, μιλώντας στη Voria.gr, αναφέρει ότι η επιτυχία της Ευαγγελίας «είναι κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό, γιατί η διάκριση στο σκάκι συνεπάγεται και ένα ιδιαίτερο ταλέντο σε εκπαιδευτικό και μαθησιακό επίπεδο». Ο κ. Τσορμπατζόγλου προσθέτει ότι η 10χρονη δούλεψε αρκετά και έχει αναδειχθεί ήδη δύο φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας, στην κατηγορία των 8 και 10 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μικρούς μαθητές για την ενασχόληση με το σκάκι, πρόκειται για ένα ακριβό σπορ, όπως εξηγεί ο κ. Σίσκου, το οποίο περιορίζει την εξέλιξη των αθλητών. «Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά σαν την Εύα με τις ίδιες δυνατότητες, μπορεί και παραπάνω, που θα μπορούσαν να φέρουν διακρίσεις, ενδεχομένως να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν σε αγώνες... Καλό είναι, λοιπόν, να υπάρξει μεγαλή βοήθεια από την Πολιτεία», συμπλήρωσε ο κ. Σίσκου.