Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η «ΑΛΚΙΠΠΗ» ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΣΚΟΥΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΛΙΤΣΑ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ (ΦΩΤΟ+VID)

Ξεκίνησε ο καθαρισμός του αποκρουστικού μείγματος φυκών, φυτοπλαγκτού και σκουπιδιών στον Θερμαϊκό με το ειδικό απορρυπαντικό σκάφος

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου από την αποκρουστική πράσινη μάζα φυτοπλαγκτόν, φυκών και σκουπιδιών που σχηματίστηκε κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες ημέρες. 

Τη... δύσκολη δουλειά ανέλαβε το ειδικό απορρυπαντικό σκάφος Αλκίππη, που σαρώνει την παραθαλάσσια περιοχή της πόλης από την Α' προβλήτα του Λιμανιού μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής.

Υπενθυμίζεται ότι το δύσοσμο φαινόμενο ανέκαμψε και μάλιστα δριμύτερο τις τελευταίες ημέρες στον Θερμαϊκό κόλπο.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες, το φαινόμενο έδειχνε περιορισμένο και διάσπαρτο, είτε στην Α' προβλήτα του Λιμανιού είτε μπροστά στον Λευκό Πύργο, η αποκρουστική πράσινη μάζα είχε πια ενοποιηθεί και επεκταθεί, καλύπτοντας μία μεγάλη απόσταση στην παλιά παραλία, από το λιμάνι έως και το ύψος της πλατείας Αριστοτέλους. Παράλληλα, λωρίδες και διάσπαρτες κηλίδες από αυτό το δύσοσμο φαινόμενο μέχρι χθες ήταν διακριτές και πιο βαθιά, στο εσωτερικό του Θερμαϊκού.

Πού οφείλεται

Η καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα εξήγησε στη Voria.gr τι ακριβώς είναι αυτό που αντικρίζουν οι περιπατητές στο παραλιακό μέτωπο και το οποίο έχει δημιουργήσει μια αποκρουστική εικόνα στα νερά του Θερμαϊκού.

Πρόκειται για ένα σύνολο από μακροφύκη μαζί με βλέννα από την ερυθρά παλίρροια, η οποία εντοπίζεται τουλάχιστον εδώ και μια με δύο εβδομάδες στον Θερμαϊκό. Παράλληλα, σε αυτό το μείγμα υπάρχουν και πολλά αντικείμενα – σκουπίδια. Όλα αυτά, συγκολλήθηκαν – λόγω της βλέννας - με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αυτή η πράσινη μάζα στην επιφάνεια της θάλασσας, που σήμερα βρισκόταν κυρίως στο τμήμα από το λιμάνι έως την Αριστοτέλους. Η βλέννα της ερυθράς παλίρροιας, όπως αναφέρει η καθηγήτρια, είναι στον Θερμαϊκό σε μεγάλη έκταση αλλά όχι σε μεγάλη ένταση. «Δεν είναι έντονο το φαινόμενο. Μετά από αυτό το "χαλί" το νερό είναι κανονικό και διαυγές», σημείωσε η κ. Μουστάκα, σύμφωνα με την οποία η μάζα αυτή είναι χαρακτηριστικό της εύτροφης κατάστασης όχι μόνο του όρμου αλλά και του κεντρικού Θερμαϊκού. «Είναι εύτροφο το σύστημα. Η ερυθρά παλίρροια και η άνθιση του πλαγκτού έδωσαν τη βλέννα, η οποία οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Τα μακροφύκη είναι από τον ευτροφισμό και μεταφέρθηκαν με τον άνεμο και τον κυματισμό. Η εικόνα ναι μεν είναι άσχημη αλλά δεν πρόκειται για φυτοπλαγκτόν», εξήγησε.

Η καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ επισημαίνει ότι η μάζα μπορεί και πρέπει να συλλεχθεί από το απορρυπαντικό σκάφος. «Όσο παραμένει, αυτό είναι υλικό που αποικοδομείται και μπορεί να τροφοδοτήσει ένα φαινόμενο με άσχημο φυτοπλαγκτόν ή έντονης ερυθράς παλίρροιας, η οποία υπήρχε αλλά ήταν σε επίπεδο που δεν ήταν έντονο. Εάν δεν απομακρυνθεί, δημιουργήσει και θα ενισχύσει ένα πρόβλημα που δεν θέλουμε», υπογράμμισε η κ. Μουστάκα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ