Skip to main content

Η ανεργία δεν χτυπά μόνο τους νέους αλλά και τους 50άρηδες - «Έφτασε 30% στη Θεσσαλονίκη»

Στο 30% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη λέει το ΕΚΘ - «Η ενεργειακή κρίση θα βάλει λουκέτα» - Σχεδόν 1 εκατ. άνεργοι τον Ιούλιο στους καταλόγους της ΔΥΠΑ

Για την 50χρονη Θ.Μ. η εύρεση εργασίας εξαιτίας και της ηλικίας της είναι σχεδόν απίθανη. Ήδη μετρά επτά χρόνια άνεργη με την τελευταία της εργασία να είναι ως 8μηνη σε υπηρεσία ΟΤΑ.

Έχοντας σπουδάσει σε πανεπιστημιακή σχολή, από την οποία ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει το πτυχίο μιας και δημιούργησε οικογένεια, οδηγήθηκε στον ιδιωτικό τομέα για κάποιο διάστημα, από όπου έχασε τη δουλειά της και αργότερα, σε οκτάμηνες συμβάσεις με δήμους μέσα από διάφορα κοινωφελή προγράμματα.

Η Θ.Α. είναι μια από τις χιλιάδες γυναίκες που στο διάβα της ζωής τους προσπάθησαν να αποκτήσουν όπως είπε στη Voria.gr «δεξιότητες όπως πιστοποίηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για ξένη γλώσσα κ.ά.» μέσα από μια σειρά προγραμμάτων που το ίδιο το κράτος προσφέρει στους ανέργους χωρίς ωστόσο τελικά όλες αυτές οι δεξιότητες να οδηγήσουν σε μια θέση εργασίας.

Η 23χρονη Μ.Α. είναι τελειόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και ήδη αναζητά εργασία έστω και προσωρινή προκειμένου να ανακουφίσει την οικογένεια από τα δικά της βάρη μιας και στο σπίτι ο μόνος εργαζόμενος είναι ο πατέρας. «Σε λίγο παίρνω το πτυχίο μου και δεν ξέρω εάν και πότε θα βρω δουλειά στο αντικείμενό μου» είπε στη Voria.gr.

«30% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη»

Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία αποτελεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και ειδικά μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση το ποσοστό της ανεργίας έχει εκτοξευθεί.

Όπως είπε στη Voria.gr το μέλος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκεπαστιανός, «η ανεργία στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 30%». Παράλληλα, όπως αναφέρει, υψηλά είναι τα ποσοστά της αδήλωτης ή αλλιώς «μαύρης» εργασίας ενώ σε άλλες περιπτώσεις καταπατώνται τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία του κορωνοϊού το... κερασάκι στην τούρτα, που θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της ανεργίας, όπως αναφέρει, είναι η ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, η λήξη της τουριστικής περιόδου αυτόματα σηματοδοτεί ανεργία για τους υπαλλήλους στον κλάδο του τουρισμού.

«Το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλό και από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο οι υπάλληλοι του τουρισμού, στην πλειονότητά τους είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι, θα σταματήσουν να εργάζονται. Αυτό σημαίνει ότι θα μεγαλώσει κι άλλο το ποσοστό της ανεργίας. Παράλληλα, υπάρχει και η ενεργειακή κρίση που σημαίνει ότι θα κλείσουν πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν 1-2 εργαζόμενους, και οι οποίοι θα οδηγηθούν στην ανεργία. Όλα αυτά θα διογκώσουν υπερβολικά το ποσοστό ανεργίας» τόνισε ο κ. Σκεπαστιανός.

Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), για τον μήνα Ιούλιο 2022 το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούσε εργασία ανήλθε σε 942.393 άτομα με την πλειονότητα εξ αυτών να είναι άνεργοι για περισσότερο από έναν χρόνο.

«Από αυτά, 518.759 (ποσοστό 55,05%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 423.634 (ποσοστό 44,95%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 308.692 (ποσοστό 32,76%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 633.701 (ποσοστό 67,24%)» αναφέρει η Δ.ΥΠ.Α.