Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι απουσίες στο ΚΙΝΑΛ που συζητήθηκαν και οι υποσχέσεις Καραμανλή στον Ηρακλή

Η παρουσία Ζέρβα στο προσυνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στη Θεσσαλονίκη και οι απουσίες που συζητήθηκαν - Οι νέες υποσχέσεις στον «Ηρακλή»

Είχε κόσμο το χθεσινό 1ο προσυνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το οποίο έγινε στο «Ι. Βελλίδης» με θέμα την Υγεία. Παρά την οργανωτική χαλαρότητα μαζεύτηκαν λίγο παραπάνω από πεντακόσια άτομα, επίδοση ικανοποιητική αν κρίνει κανείς ότι ο πήχης είχε μπει κοντά στους εξακόσιους. Είχε και αρκετούς νεολαίους, περισσότερους από προηγούμενες συγκεντρώσεις του κόμματος επί Φώφης Γεννηματά, γεγονός όχι άσχετο προφανώς με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγία.

Μεταξύ των παρόντων στο προσυνέδριο του ΚΙΝΑΛ ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος είχε δώσει το «παρών» και στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το Σάββατο. Ο Ζέρβας μπορεί μετά την εκλογή του να έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με το κυβερνών κόμμα, ωστόσο έχει πολιτικές καταβολές από το ΠΑΣΟΚ. Χώρια, βεβαίως, που μια σειρά συνεργάτες και στελέχη του συνδυασμού του είναι στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα, στις εσωκομματικές εκλογές στήριξαν την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη.

Πρώτος και καλύτερος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης ο οποίος, ως φαίνεται, πήρε την απόφαση να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση, βεβαίως, που εκλεγεί δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Όμως, αν δεν τα καταφέρει τότε μένει να δούμε τι θα κάνει στις δημοτικές εκλογές που έπονται, στην πολύ πιθανή περίπτωση που ο Ανδρουλάκης δεν θα στηρίξει τον Ζέρβα. Αλλά αυτά είναι μελλοντικά βάσανα.

Στο «Ι. Βελλίδης» ήταν και άλλοι υποψήφιοι. Είδα στην πρώτη σειρά για παράδειγμα, τον Κυριάκο Κυριάκο και τον Αντώνη Σαουλίδη, οι οποίοι είχαν βρεθεί στη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως, στις εκλογές του 2019, στην Α' Θεσσαλονίκης. Στις πίσω σειρές ήταν και ο Γιάννης Μαγκριώτης ο οποίος είχε λάβει την τέταρτη θέση στις εκλογές. Στην πρώτη σειρά δεν ήταν πάντως, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος του προσυνεδρίου, ο νυν βουλευτής Χάρης Καστανίδης ο οποίος προσήλθε με σημαντική καθυστέρηση και αφού είχε τελειώσει η ομιλία του Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός ήταν προηγουμένως σε μνημόσυνο προσώπου του στενού συγγενικού περιβάλλοντός του. Απών ήταν και ο έτερος βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης. Η απουσία του ήταν δικαιολογημένη καθώς απουσίαζε στην Ουγγαρία, ως μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Όσοι, πάντως, δεν γνώριζαν τους λόγους της απουσίας τους, τόσο από το προσυνέδριο, όσο και από την περιοδεία του Ανδρουλάκη στον Εύοσμο, προέβαιναν σε ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια.


Νέες υποσχέσεις στον «Ηρακλή»

Στο περιθώριο του άλλου προσυνεδρίου το οποίο έγινε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, αυτό της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε μια ολιγόλεπτη συνάντηση, στο πόδι, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού «Ηρακλής», Γιώργο Σταματίου. Η συνάντηση έγινε έπειτα από διαμεσολάβηση του δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου και του βουλευτή Δημήτρη Κούβελα. Ο «Ηρακλής», να θυμίσω, είναι αυτός ο οποίος μισθώνει στον ΟΑΣΘ τα γραφεία του Οργανισμού στην Παπαναστασίου, το αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης και το 50% του αμαξοστασίου στο Φοίνικα. Τα μισθώνει, τρόπος του λέγειν, καθώς έχει να πάρει ενοίκια σχεδόν οκτώ χρόνια, με αποτέλεσμα το χρέος, μαζί και με ένα δάνειο που είχε δώσει παλαιότερα στον ΟΑΣΘ να έχει υπερβεί πλέον τα 12 εκατ. ευρώ.

Οι άνθρωποι προσπαθούν εδώ και χρόνια να πάρουν τα λεφτά τους, αλλά προς το παρόν εισπράττουν μόνον «θα» και κατανόηση. Στο μεταξύ, όμως, στην Εφορία συνεχίζει να τρέχει κανονικά ο φόρος για τα ακίνητα ο οποίος, καθώς δεν καταβάλλονται τα μισθώματα, παραμένει απλήρωτος. Μάλιστα, στις 2 Μαΐου ο Σταματίου, ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του «Ηρακλή» πρόκειται να δικαστεί για μη καταβληθέντα φόρο, ύψους 200.000 ευρώ.

Αυτό ήταν και το αίτημα το οποίο διατύπωσε προς τον Καραμανλή. Να καταβληθεί δηλαδή τις επόμενες ημέρες το ποσόν των 200.000 ευρώ, από τα περίπου 12 εκατ. ευρώ που τους οφείλεται, προκειμένου να πληρώσουν την Εφορία, μπας και γλυτώσουν την καμπάνα. Το αίτημα είχε υποβληθεί και πριν από μερικές εβδομάδες, σε συνάντηση που είχε γίνει στο υπουργείο. Και τότε, όπως και προχθές, υπήρξε διαβεβαίωση ότι, τουλάχιστον αυτό το ποσόν θα καταβληθεί. Για να δούμε...