Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι δομές υγείας νούμερο ένα στόχος των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας παρουσίασαν αυξήσεις ακόμη και της τάξης του 100%.

Αυξήσεις ακόμα και της τάξης του 100% σε διάφορους τομείς παρουσίασαν οι κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες.

Την ανάγκη προστασίας των ψηφιακών συστημάτων κρατικών φορέων και επιχειρήσεων από κυβερνοεπιθέσεις, φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, τόνισαν οι ομιλητές ημερίδας που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του γενικού προξενείου των ΗΠΑ.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να θωρακιστούν κρίσιμοι τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, αλλά και η αυτοδιοίκηση, στους οποίους, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος, υπάρχει έξαρση των κακόβουλων επιθέσεων, με αποκορύφωμα την επίθεση που δέχτηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης το περασμένο καλοκαίρι. «Η περίοδος της πανδημίας έδειξε μία πολύ μεγάλη τάση αύξησης στις κυβερνοεπιθέσεις. Έχουμε δει ποσοστά που αγγίζουν το 60%, το 70% μέχρι και το 100% αύξησης στους φορείς αυτούς», ανέφερε ο κ. Λαμπρογεώργος, τονίζοντας ότι ο χώρος της υγείας είναι αυτός που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις, έχοντας πλέον ξεπεράσει ακόμα και τον χώρο των οικονομικών δραστηριοτήτων, τράπεζες κλπ, που ήταν ο κατεξοχήν προσοδοφόρος χώρος, καθώς υπήρχε και οικονομικό αντίκρισμα στις επιθέσεις. Σε ό,τι αφορά τον χώρο της εκπαίδευσης, επισήμανε ότι οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 80%, ενώ αύξηση κατά 70% καταγράφηκε στον δημόσιο τομέα. «Θα δώσουμε τις λύσεις, τις κατευθύνσεις και τα προϊόντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθούν αυτές οι επιθέσεις», ανέφερε, σημειώνοντας πως όσο ψηφιοποιείται η ζωή μας, «τόσο ανοίγει η όρεξη σε μερικούς για να κάνουν αυτές τις επιθέσεις με σκοπό τη ζημιά ή το κέρδος».

Όσον αφορά το κόστος των επιθέσεων, ο κ. Λαμπρογεώργος ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος ανέρχεται σε 2 εκ. δολάρια, είτε για λύτρα, είτε για να επαναφέρεις τα δεδομένα και την επιχείρηση στην προηγούμενη κατάσταση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εκτός από τις φανερές επιθέσεις, υπάρχουν και κάποιες που δεν δηλώνονται, οπότε το συνολικό κόστος είναι πολύ μεγάλο.



Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η γενική πρόξενος των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Λι, η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο εκτοξεύτηκε παγκοσμίως το 2020, ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 21% το 2021. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στην κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως είπε, ήταν προειδοποίηση και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για όλους. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ευθεία απειλή εναντίον της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το FBI ερευνά περισσότερες από 100 επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, κάποιες από τις οποίες έχουν πολιτικά κίνητρα και αποδίδονται σε Ρώσους χάκερ.

Η κ. Λι ανέφερε επίσης ότι μία στις 60 επιχειρήσεις δέχεται επίθεση κάθε εβδομάδα και πρόσθεσε πως το κόστος του κυβερνοεγκλήματος μέχρι το 2025 αναμένεται να εκτιναχθεί στα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως!

Στις προκλήσεις του δημοσίου τομέα και ιδιαίτερα του χώρου της υγείας αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Χρήστος Ξενάκης, ο οποίος τόνισε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα στα νοσοκομεία και τώρα και στο μέλλον. Ο κ. Ξενάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πολλά προβλήματα, όπως η διαχείρισης περιστατικών covid μπορούν να αντιμετωπιστούν με τηλεϊατρική, «έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε πόρους που να αποδοθούν στον covid ή σε άλλες ασθένειες», αλλά και στην έρευνα.  



Στην εκδήλωση συμμετείχαν η διευθύντρια του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η οποία αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την κυβερνοασφάλεια, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άγγελος Χαριστέας, η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Thess INTEC AE, Νίκος Ευθυμιάδης.