Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι δρόμοι με τις περισσότερες κλήσεις-Αύξηση παραβάσεων

O αριθμός των παραβάσεων του ΚΟΚ κατέγραψε μεγάλη αύξηση το 2018 στον δήμο Θεσσαλονίκης - Αναλυτικά στοιχεία για παραβάσεις, δρόμους και έσοδα.

Την αξιοσημείωτη αύξηση της παραβατικότητας των οδηγών στη Θεσσαλονίκη κατά την περσινή χρονιά καταδεικνύει ο αριθμός των τροχονομικών παραβάσεων του ΚΟΚ που βεβαιώθηκαν το 2018 από τη δημοτική αστυνομία του κεντρικού δήμου.

Η Εθνικής Αμύνης, η Παλαιών Πατρών Γερμανού, η Παύλου Μελά και η Ίωνος Δραγούμη είναι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης στους οποίους καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις το 2018.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί την περασμένη χρονιά, στη διάρκεια των σταθερών καθημερινών ελέγχων βασικών οδών της πόλης, βεβαίωσαν συνολικά 154.794 τροχονομικές παραβάσεις, έναντι 98.787 το 2017.

Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από τον ετήσιο απολογισμό του έργου της δημοτικής αστυνομίας, ο αριθμός των παραβάσεων του ΚΟΚ κατέγραψε μεγάλη αύξηση κατά 57% το 2018, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Κατά μέσο όρο οι άντρες της δημοτικής αστυνομίας το 2018 άφηναν μηνιαίως στα παρμπρίζ των οχημάτων 12.900 ροζ χαρτάκια για παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της δημοτικής αστυνομίας από το σύνολο των παραβάσεων, το 72,06% αφορούσε την ελεγχόμενη στάθμευση και το 27,94% του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (πλην ελεγχόμενης).

Συγκεκριμένα το 2018 οι δημοτικοί αστυνομικοί έκοψαν πάνω από 98.000 κλήσεις για την ελεγχόμενη και επιπλέον 25.933 κλήσεις για παράνομη στάση - στάθμευση.

Επίσης, το 3,96% αφορούσε παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς (ράμπες, θέσεις ΑΜΕΑ, διαβάσεις, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι) και το 2,31% παραβάσεις διπλής σειράς, παρεμπόδισης κυκλοφορίας οχημάτων. Μάλιστα, οι δημοτικοί αστυνομικοί αφαίρεσαν 453 πινακίδες κυκλοφορίας για τις παραβάσεις που αφορούν σε αντικοινωνική στάθμευση.

Οι άντρες της δημοτικής αστυνομίας ρίχνουν το βάρος τους περισσότερο στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα με τα κυκλοφοριακά προβλήματα, ειδικά όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα εκτεταμένων ελέγχων σε πιο απομακρυσμένους δρόμους.

«Γίνεται αξιοποίηση τόσο του προσωπικού όσο και των μέσων που διαθέτουμε, γι΄ αυτό και είδαμε μεγάλη αύξηση των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν το 2018. Αξιοποιούμε στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταφορών και το λογισμικό της Ιντρακάτ για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει πρόβλημα», υπογράμμισε στη Voria.gr ο προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Πέτρος Παπαφίλης.  

Όπως προκύπτει από τις κλήσεις που βεβαιώθηκαν από τους δημοτικούς αστυνομικούς, η οδός Εθν. Αμύνης ήταν ο δρόμος που καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2018 βεβαιώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις και συγκεκριμένα πάνω από 8.800.

Ακολουθούν οι Π.Π. Γερμανού όπου κόπηκαν σε παραβατικούς οδηγούς περισσότερες από 8.500 κλήσεις και η Ι. Δραγούμη με πάνω από 7.400. Άλλοι δρόμοι που εμφανίζουν μεγάλη παραβατικότητα είναι η Μητροπόλεως, η Π. Μελά, η Αγ. Δημητρίου και η Τσιμισκή. Λιγότερες παραβάσεις εμφανίζουν η οδός Εγνατία, η Βασ. Ηρακλείου και η Αλ. Σβώλου.

Οι τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν έφεραν το 2018 στα ταμεία του δήμου 2.436,001 ευρώ καθώς και επιπλέον 1.675.871 ευρώ από παραβάσεις που αφορούν τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Συνολικά το 2018 ο κεντρικός δήμος είχε έσοδα από τη δράση της δημοτικής αστυνομίας 4,111,872.07 έναντι 3,437,041.77 την περασμένη χρονιά.

Ικανοποιημένος από τη δράση και την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αστυνομίας εμφανίζεται ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Κιοσέογλου. «Πάμε από το καλό στο καλύτερο, αλλά με αυτή τη δύναμη που έχουμε δεν μπορούμε να έχουμε και θεαματικά αποτελέσματα», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι υποχρέωση των μόλις 61 δημοτικών αστυνομικών που έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο οι έλεγχοι σε κυκλοφοριακά θέματα. Είναι επιφορτισμένοι μεταξύ άλλων με τους ελέγχους για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και κατ’ οίκον επισκέψεις για γνήσιο υπογραφής σε δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αδυνατούν να μετακινηθούν.

Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχουν επιστρέψει οι δημοτικοί αστυνομικοί στην δημοτική αστυνομία του κεντρικού δήμου από τα σωφρονιστικά ιδρύματα, σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών.