Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι εθελοντές που δίνουν δεύτερη ευκαιρία στην άγρια ζωή της χώρας (φωτο+vid)

Η Voria.gr επισκέφθηκε το καταφύγιο «Δράση για την Άγρια Ζωή» το οποίο δέχεται καθημερινά τραυματισμένα άγρια ζώα από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, μακριά από τη θορυβώδη καθημερινή ζωή, βρίσκεται ένα καταφύγιο άγριων ζώων που αναλαμβάνει σε ημερήσια βάση το δύσκολο έργο της περίθαλψης και φροντίδας της πανίδας της Βόρειας Ελλάδας.

Από τα σπασμένα καβούκια χελωνών που πατιούνται συνεχώς από αυτοκίνητα, τους νεοσσούς που πέφτουν από ύψος πριν μπορέσουν να πετάξουν από τις φωλιές τους και τα άγρια, αλλά τόσο εντυπωσιακά, πτηνά που γίνονται θύματα λαθροθηρίας, καθημερινά οι εθελοντές της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» καλούνται να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά έκτακτα περιστατικά τραυματισμένων ζώων.

Το καλοκαίρι είναι η πιο φορτωμένη περίοδος του χρόνου για τους εθελοντές του Κέντρου, οι οποίοι δέχονται έως και 50 περιστατικά την ημέρα στο καταφύγιό τους, στο Καλοχώρι. «Κάθε εποχή έχει και κάποια νέα αιτία για να έρθουν καινούργια ζώα», εξηγεί στη Voria.gr η κτηνίατρος και πρόεδρος της «Δράσης για την Άγρια Ζωή», Σοφία Προύσελη. Το φθινόπωρο τα περιστατικά μειώνονται σε μονοψήφιους αριθμούς, όμως οι παγετώνες τον χειμώνα και οι ηλεκτροπληξίες και οι φωτιές το καλοκαίρι αποτελούν μερικούς από τους λόγους που το καταφύγιο δέχεται κάθε χρόνο συνολικά περίπου 2.000 τραυματισμένα άγρια ζώα.

Σκαντζόχοιροι, χελώνες, κουκουβάγιες, γεράκια και αλεπούδες είναι μόνο μερικά από τα πολλά είδη ζώων που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο κέντρο και δέχονται τη φροντίδα που χρειάζονται με σκοπό την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον μόλις θεραπευτούν. Στο κέντρο βρίσκονται καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ εθελοντές, εκ των οποίων μάλιστα μερικοί προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, όπως Γαλλία, Αγγλία και Λουξεμβούργο, και εργάζονται στο καταφύγιο για περιορισμένο χρόνο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Παράλληλα, στο κέντρο εργάζονται καθημερινά φοιτητές του ΑΠΘ και του ΙΕΚ Αριδαίας, οι οποίοι πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση.

Η Κατερίνα και η Ελένη, φοιτήτριες του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, ξεκίνησαν πρόσφατα την πρακτική τους στο κέντρο και είναι ήδη ιδιαίτερα ενθουσιασμένες με την καθημερινή επαφή τους με την άγρια ζωή. «Μαθαίνουμε να μην προσπαθούμε να ημερεύσουμε τα άγρια ζώα. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε εμείς στο περιβάλλον τους και όχι το αντίστροφο», εξηγεί η μία φοιτήτρια στη Voria.gr. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εμπειρίες των φοιτητών είναι τόσο θετικές που το για το έτος 2019-2020 η «Δράση για την Άγρια Ζωή» βραβεύτηκε ως ο καλύτερος φορέας πρακτικής άσκησης από το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ.

Σκοπός του κέντρου, εκτός από την περίθαλψη άγριων ζώων, είναι και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Όταν λοιπόν χτυπάει το τηλέφωνο του κέντρου για ένα ακόμα νέο περιστατικό, οι υπεύθυνοι της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» εξηγούν στους πολίτες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη πώς μπορούν να φέρουν οι ίδιοι τα ζώα στο καταφύγιο και να γνωρίσουν από κοντά το σπουδαίο έργο των εθελοντών, καθώς και να ξεναγηθούν στους χώρους του. Στις περιπτώσεις που τα περιστατικά έρχονται από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης, όπως από τη Λάρισα ή από τα Τρίκαλα, τότε οι πολίτες, με την καθοδήγηση των εθελοντών του κέντρου, μπορούν να στείλουν τα περιστατικά με ΚΤΕΛ, αναφέρει στη Voria.gr η βιολόγος και ορνιθολόγος της «Δράσης για την Άγρια Ζωή», Φρόσω Παρχαρίδου.

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο του κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων «Δράση για την Άγρια Ζωή» ιδρύθηκε επίσημα το 2010 και αποτελεί συνέχεια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Βορείου Ελλάδος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ). Το 2014 παραχωρήθηκε ο χώρος στο Καλοχώρι από τον δήμο Δέλτα στους εθελοντές, οι οποίοι μπήκαν επίσημα στο καταφύγιο το 2015 και έκτοτε συνεχίζουν αδιαλειπώς το έργο τους.

Η πιο ευχάριστη στιγμή για τους εθελοντές είναι η στιγμή της επανένταξης. Για μερικά τυχερά ζώα αυτή η στιγμή μπορεί να έρθει γρήγορα, σε λίγες ώρες ή μέρες. Για μερικά άλλα, όμως, ο αγώνας της επούλωσης μπορεί να κρατήσει χρόνια ολόκληρα ή να μην έρθει και ποτέ. Οι εθελοντές του κέντρου δεν τα παρατούν εύκολα και δίνουν ευκαιρίες στα άγρια ζωά να παλέψουν για την επιβίωσή τους. «Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στην περίθαλψη, τα ζώα μπορούν να μας εκπλήξουν», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Προύσελη.