Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι «μαύρες τρύπες» στο τείχος ανοσίας και τα rapid test των μαθητών

Φαίνεται ότι υπάρχουν περιοχές στην πόλη όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το 40% - Κλείνουν κι άλλα τμήματα σχολείων λόγω κρουσμάτων

Ρώτησα πολλούς απ' όσους συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους δημάρχους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη σκοπιμότητα και το αποτέλεσμά της.

Οι περισσότερες απαντήσεις που έλαβα ήταν “θα δούμε”. Στη σύσκεψη η οποία έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου υπό τον συντονισμό της αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου ειπώθηκαν διάφορα. Κατ' αρχάς δόθηκαν από τον υπουργό Θανάση Πλεύρη στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα στην περιοχή, αλλά και για τα ποσοστά εμβολιασμού.

Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης τα επίσημα στοιχεία δίνουν ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων κοντά στο 51% με 52%. Από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα. Ωστόσο, ειπώθηκε, μου λένε, από τον υπουργό ότι υπάρχουν περιοχές στην πόλη με πολύ χαμηλότερα ποσοστά, ώς και στο 40%. Αυτό αν ισχύει είναι πράγματι ανησυχητικό. Λέω αν ισχύει γιατί, αν κατάλαβαν καλά οι πηγές μου, η καταχώριση των εμβολιασμένων γίνεται με βάση το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο έκαναν το εμβόλιο και όχι βάσει δημοτολογίου, δηλαδή του τόπου μόνιμης διαμονής. Έτσι, όμως, δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα καθώς είναι χιλιάδες εκείνοι οι οποίοι εμβολιάστηκαν σε κέντρα εκτός του τόπου διαμονής τους. Αυτό ήταν και ένα από τα αιτήματα των δημάρχων, δηλαδή να τους σταλούν ακριβή στοιχεία σχετικά με τα πραγματικά ποσοστά εμβολιασμού στο δήμο τους, ώστε να δουν πώς μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο Πλεύρης ξεκαθάρισε, μου λένε, με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκ νέου αυστηρό lockdown. Ενδεχομένως να εξεταστεί αργότερα το ενδεχόμενο ενός light lockdown σαν αυτό που εφαρμόζεται ήδη σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου το επόμενο δεκαήμερο, δεκαπενθήμερο. Ζήτησε, δε, από τους δημάρχους να αποφεύγουν τις επόμενες ημέρες τη διοργάνωση εκδηλώσεων ώστε να αποφευχθούν κινητικότητα και συγχρωτισμός.

Ένα από τα θέματα τα οποία έθεσαν οι δήμαρχοι ήταν το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε ορισμένες κατηγορίες δημοτικών υπαλλήλων. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε πως στις τάξεις των εργαζομένων στην Καθαριότητα το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί δεν υπερβαίνει το 40% κι αυτό δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας - στο διοικητικό προσωπικό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα με το ποσοστό να φθάνει το 70%.

Προβληματισμός εκφράστηκε επίσης και για την αρνητική επιρροή που ασκείται από σημαντική μερίδα ιερέων οι οποίοι, παρά τη σαφή θέση υπέρ των εμβολιασμών που έχει λάβει η Ιεραρχία της Εκκλησίας, εκείνοι εκπέμπουν σε άλλο μήκος κύματος. Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα θέματα τα οποία συζήτησαν οι Πλεύρης και Γκάγκα στη συνάντηση που είχαν με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Δυσκολία μαθητών για τεστ

Η Θεσσαλονίκη είχε άλλη μια πρωτιά χθες στο πεδίο της πανδημίας καθώς σε δημοτικό σχολείο του δήμου Νεάπολης Συκεών ανήκουν τα δύο πρώτα τμήματα τα οποία τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών, για τη σχολική χρονιά 2021-2022. Όπως πληροφορούμαι, τις επόμενες μέρες αναμένονται να κλείσουν και άλλα τμήματα, σε άλλα σχολεία όπου έχουν διαγνωστεί ήδη τέσσερα-πέντε κρούσματα σε κάποιες τάξεις. Ως γνωστόν για να ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος θα πρέπει να έχουν νοσήσει τουλάχιστον οι μισοί μαθητές.

Με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος οι υπόλοιποι υπόκεινται σε συνεχή τεστ. Άλλοι σε self τεστ, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, και άλλοι για να είναι πιο σίγουροι σε rapid τεστ. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι οι μαθητές οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε αλλεπάλληλα τεστ υφίστανται ταλαιπωρία. Ο λόγος είναι ότι, τόσο στις κρατικές δομές (νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία) όσο και στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, rapid τεστ γίνονται ως κάποια ώρα το μεσημέρι. Έτσι, πολλοί μαθητές οι οποίοι θα επιλέγουν να κάνουν rapid τεστ κατά τις απογευματινές ώρες, μετά το σχολείο, είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και φυσικά να πληρώσουν από την τσέπη τους.