Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον συζητήθηκε σε συνάντηση οδοντιάτρων με Πλεύρη

Εξετάστηκε η δυνατότητα να συμβληθούν οι οδοντίατροι με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να είναι εφικτή η παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στα σπίτια ασφαλισμένων.

Τη δυνατότητα κατ' οίκον παροχής οδοντιατρικής φροντίδας συζήτησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με εκπροσώπους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στα γραφεία της 3ης ΥΠΕ, κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων που είχε με επιστημονικούς συλλόγους του κλάδου υγείας της πόλης.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία, εκτός από τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κούγια, συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Δεβλιώτης, εξετάστηκε η δυνατότητα να συμβληθούν οι οδοντίατροι με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να είναι εφικτή η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών. «Ήδη έχουμε νομοθετήσει και ένα πλαίσιο της δυνατότητας και της κατ' οίκον οδοντιατρικής φροντίδας, αλλά πρέπει σιγά - σιγά να δομούνται οι σχέσεις, ώστε να μπορέσει να υπάρξει υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να παρέχεται και αυτή η υπηρεσία στους πολίτες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός.

Ο κ. Πλεύρης συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με τους οποίους συζήτησε το ζήτημα του clawback, την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το Δημόσιο και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το υπουργείο Υγείας. «Είναι προφανές ότι κεντρικό πρόβλημα ειδικά για τους κλινικο-εργαστηριακούς είναι το clawback. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε βάλει 140 εκ. μόνο σε αυτήν την κατηγορία των κλινικο-εργαστηριακών, ωστόσο, επειδή υπάρχει μεταφορά από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, το πρόβλημα παραμένει. Έχουμε έτοιμες παρεμβάσεις που συζητάμε και θεωρώ ότι το 2023 θα συζητούμε για πολύ πιο εξορθολογισμένο clawback», δήλωσε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας πως το υπουργείο ελιναι σε διαρκή συνεννόηση με τους επιστημονικούς συλλόγους για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Καθόλη τη διάρκεια των συσκέψεων, έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην οδό Αριστοτέλους υπήρχαν συγκεντρωμένοι υγειονομικοί σε αναστολή, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του υπουργού, υπό την επιτήρηση αστυνομικών δυνάμεων που δεν τους επέτρεπαν να πλησιάσουν το κτήριο.