Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η πανδημία βάζει και φέτος στον πάγο γαμήλιες δεξιώσεις

Ο κορωνοϊός βάζει και φέτος εμπόδια στα ζευγάρια για να χορέψουν τον χορό του Ησαΐα. Σκέψεις μελλόνυμφων να μεταθέσουν γάμους για το 2022.

Η λαϊκή ρήση «όποιος καεί από τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι» ταιριάζει απόλυτα σε όσα ζευγάρια σχεδιάζουν τον γάμο τους το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η περσινή αιφνιδιαστική έλευση της πανδημίας έκανε πολλά γαμήλια σχέδια για το καλοκαίρι του 2020 να πάνε περίπατο. Ένα μεγάλο ποσοστό γάμων μπήκε στην αναμονή λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ ένας σημαντικός αριθμός γάμων έγινε με τήρηση των μέτρων.

Φέτος, η βιομηχανία των γάμων στη χώρα δείχνει να περνά μια μεταβατική περίοδο. Πολλοί πίστεψαν κατά την περσινή περίοδο ότι τα πράγματα το καλοκαίρι του 2021 θα είναι καλύτερα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το τρίτο κύμα της πανδημίας άρχισε να παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης μόλις τον Μάιο και η άρση των περιορισμών θα γίνει όπως πέρυσι με αυστηρά μέτρα.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί μελλόνυμφοι να το σκέφτονται ακόμα και για φέτος, αφού πανδημία και περιορισμοί δεν ευνοούν να σχεδιάσουν τον γάμο που είχαν ονειρευτεί.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση των περιορισμών στις γαμήλιες δεξιώσεις και τις βαπτίσεις θύμισε 2020, λειτουργώντας αποθαρρυντικά για πολλά ζευγάρια, πολλά από τα οποία βλέπουν σαν προοπτική να χορέψουν τον χορό του Ησαΐα το 2022.

Γάμοι με... δύο λίστες

Η Στελίνα Κρατσιώτη, wedding planner από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στη Voria.gr, κάνει λόγο για μια ασαφή κατάσταση γύρω από την τέλεση των γαμήλιων εκδηλώσεων στην πόλη το φετινό καλοκαίρι.

«Σίγουρα δεν μιλάμε για την κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι, όταν είχαμε μια πτώση της τάξης του 40%, ωστόσο είναι νωρίς να μιλάμε για το τι μπορεί να γίνει», αναφέρει.

Κύρια χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς για τα ζευγάρια που θέλουν να ανταλλάξουν γαμήλιους όρκους, είναι η διπλή λίστα και η μεταφορά της εκδήλωσης από εσωτερικό σε εξωτερικό χώρο.

«Υπάρχει λίστα καλεσμένων με μέτρα και λίστα χωρίς μέτρα. Ανάλογα με το τι θα γίνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε είναι κανονισμένοι οι περισσότεροι γάμοι, θα ενεργοποιήσουν και την ανάλογη λίστα», λέει η κ. Κρατσιώτη.

Ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες ακυρώσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είναι η γενική εικόνα. «Κάποιοι βολεύονται με τη λογική των λιγότερων ατόμων, αυτό βέβαια σημαίνει ότι ανεβαίνει η τιμή κατ' άτομο στη δεξίωση, εφόσον αυτή γίνει σε κάποιο κτήμα», εξηγεί η διοργανώτρια γάμων.

Βέβαια, όσοι εργάζονται στον συγκεκριμένο κλάδο πιστεύουν ότι η πανδημία θα φέρει γενικότερες αλλαγές στις γαμήλιες δεξιώσεις, αφού η κατάσταση στρέφει τα ζευγάρια σε πιο low budget δεξιώσεις, που ίσως στο εγγύς μέλλον γίνουν και γενικότερη πρακτική.

Αγκάθι το ωράριο

Για τον Πέτρο Μάλαμα, dj και διοργανωτή γαμήλιων event σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, η ρευστή κατάσταση και η έλλειψη ενημέρωσης για τα μέτρα που θα ισχύσουν στις δεξιώσεις γάμων πάει πίσω τον προγραμματισμό ο οποίος είναι απαραίτητος σε τέτοιες εκδηλώσεις.

«Υπό κανονικές συνθήκες, ο σχεδιασμός ενός γάμου και της δεξίωσης απαιτεί προετοιμασία 12 έως 14 μηνών. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα», αναφέρει στη Voria.gr ο Πέτρος Μάλαμας.

Εκτίμησή του είναι βέβαια πως τα πράγματα φέτος θα είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, χωρίς αυτό όμως να είναι δεδομένο.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διασαφηνιστούν. Αρχικά το ωράριο είναι απαγορευτικό για να γίνει ένα γαμήλιο πάρτι. Δύσκολο να υπάρξει δεξίωση που θα τελειώσει τα μεσάνυχτα», τονίζει ο κ. Μάλαμας.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα τι θα γίνει με τη μουσική αφού με τα τωρινα δεδομένα δεν θα υπάρχει μουσική στην εστίαση έως τις 29 Μαΐου. «Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων οι δεξιώσεις ακολουθούν την εστίαση. Εάν δεν επιτραπεί η μουσική στην εστίαση μετά τις 29 Μαΐου θα πρέπει και οι δεξιώσεις να γίνουν χωρίς μουσική; Πρακτικά είναι αδύνατο», λέει ο διοργανωτής γάμων.

Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί και δη αυτοί στις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να έχουν δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες, ωστόσο η κατάσταση έχει βάλει φρένο στη διοργάνωση γάμων στην Ελλάδα είτε από Έλληνες του εξωτερικού είτε από ξένους (π.χ. Ρώσων στη Χαλκιδική).

Απορίες στη Μητρόπολη

Όσον αφορά το τυπικό της υπόθεσης, δηλαδή την έκδοση άδειας γάμου, τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται ομαλά. Οι μόνες άδειες που ακυρώθηκαν από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αφορούσαν την περίοδο που απαγορεύτηκε λόγω μέτρων η τέλεση οποιουδήποτε μυστηρίου σε ιερούς ναούς.

Η άρση των μέτρων βέβαια άλλαξε τα δεδομένα. Το τηλέφωνο του πατέρα Παλαιολόγου, διευθυντή του γραφείου γάμων της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, δεν σταματά να χτυπά τις τελευταίες ημέρες.

«Πολλά είναι τα ζευγάρια που αγχώνονται για την τέλεση του γάμου τους. Τα μέτρα ωστόσο είναι δεδομένα και τηρούνται απαρέγκλιτα», αναφέρει στη Voria.gr ο διευθυντής του γραφείου γάμων της Μητρόπολης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι φόβοι εστίαζονται κυρίως γύρω από την υγεία των δικών τους ανθρώπων. Αξιοσημείωτο είναι ότι φόβοι εκδηλώνονται από γονείς για το μυστήριο της βάπτισης του παιδιού τους, μετά τα όσα έχουν αναφερθεί για την επικινδυνότητα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού στα μικρά παιδιά.