Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι προκλήσεις της μετα-covid εποχής στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου

Το συνέδριο ανοίγει τον διάλογο μεταξύ των πολιτών και των επιστημόνων με κύριο στόχο την προστασία και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Οι δράσεις και τα εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και ενδεχόμενων μελλοντικών επιδημιολογικών εξάρσεων, βρίσκονται στο επίκεντρο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αστικής Υγείας και Βιωσιμότητας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και την Ερευνητική Δομή HERACLES του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας & Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Το συνέδριο ανοίγει τον διάλογο μεταξύ των πολιτών, των επιστημόνων, του ιδιωτικού τομέα και του χώρου της ενεργού πολιτικής με κύριο στόχο την προστασία και βελτίωση της δημόσιας υγείας και της περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής βιωσιμότητας στις πόλεις.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε πως το συνέδριο «είναι μία ευκαιρία να σκεφτούμε έξω από τις συνηθισμένες γραμμές, μία ευκαιρία για συνεργασίες, για να δώσουμε ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα των πόλεων της Ευρώπης και της Ελλάδας, με προοπτική τη βιώσιμη ανάπτυξη με όρους ισοτιμίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η έρευνα και η καινοτομία και στη μετα-covid εποχή αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής. Όπως είπε, η πανδημία ανάδειξε τη δουλειά που κάνουν τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο ακαδημαϊκός χώρος. Τόνισε, όμως, ότι καίριο ζήτημα είναι η έρευνα να είναι προσβάσιμη και προσιτή και τα αποτελέσματά της να είναι εφαρμόσιμα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Μπροστά στην ανάγκη να σωθεί μία ζωή παραπάνω δεν διστάσαμε. Προφανώς και υπήρξαν αδυναμίες, γι' αυτό προχωράμε στον ανασχεδιασμό του ΕΣΥ δίνοντας έμφαση στα αστικά κέντρα της περιφέρειας, έτσι ώστε να αρθούν οι ανισότητες», είπε. Ο υπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές, τονίζοντας πως «με διάλογο και συνεργασία βγαίνουμε από τις κρίσεις ακόμα πιο δυνατοί».

 

Τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, αλλά και της κλιματικής αλλαγής παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. Όπως είπε, έγκαιρα η περιφέρεια προχώρησε στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών υγείας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά έργα, όπως παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας. «Η πανδημία μάς έχει δώσει ισχυρά μαθήματα και μηνύματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν αναλυθεί και αξιολογηθεί εκτενώς. Συνεχίζουμε να είμαστε στη δίνη της κρίσης. Πρέπει να συζητήσουμε δημόσια, γι' αυτό η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση είναι αξιέπαινη», είπε και πρόσθεσε ότι η πανδημία δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτόνομα, αλλά συνδυαστικά.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, αναφέρθηκε στις δράσεις του δήμου για τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία, όπως είπε, είχε οικονομικό αποτύπωμα άνω των 12 εκ. ευρώ. Ο κ. Κούπκας σημείωσε πως ο δήμος κατάφερε παρά τις δυσκολίες να μειώσει τα τέλη έως και κατά 30%. Παράλληλα, πρόσφερε 40 επιπλέον ψηφιακές διαδικασίες, με αποτέλεσμα 50.000 δημότες ετησίως να ολοκληρώνουν τη δουλειά τους ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται να έρθουν στο δημαρχείο. «Η υγεία βρέθηκε στην καρδιά των προτεραιοτήτων μας», είπε, ενώ έκανε ειδική αναφορά έκανε στην ένταξη της Θεσσαλονίκης στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος σημείωσε ότι στη διάρκεια της πανδημίας ο εκθεσιακός φορέας της πόλης αξιοποιήθηκε και ως κοινωνική δομή, φιλοξενώντας εμβολιαστικό κέντρο, υπνωτήριο αστέγων, κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τους ΕΚΑΒ. Αυτό, όπως τόνισε, αποδεικνύει την ορθότητα της απόφασης να γίνει η ανάπλαση της ΔΕΘ στον υπάρχοντα χώρο.