Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η προοδευτική Ευρώπη από τη σκοπιά 4 γυναικών της κεντρικής πολιτικής σκηνής

Εκδήλωση του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Τις δικές τους πολιτικές απαντήσεις μέσω του προοδευτισμού και τις προκλήσεις με βάση την «κοινωνικά δίκαιη» Ευρώπη έδωσαν τέσσερις γυναίκες που έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η πρώην ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, η πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου και η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησαν για την «Προοδευτική Ευρώπη: Μέλλον και Προκλήσεις», όπως ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης του ΙΝΕΡΠΟΣΤ που ιδρύθηκε το 1992.

Η Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε αρχικώς στο πάνελ της εκδήλωσης που περιλάμβανε τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα συντονιστή, κάτι που δεν είναι σύνηθες σε πολιτικές εκδηλώσεις.

Η πρώην υπουργός ξεκινώντας την ομιλία της παρουσίασε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, την αποχή από τις εκλογές αλλά και τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο προσπαθώντας να αναλύσει τις πηγές και τις αιτίες της «πολιτικής αποξένωσης».

Οι πηγές σύμφωνα με την υπουργό είναι οι εντεινόμενες ανισότητες, η αποδυνάμωση της διαφάνειας και λογοδοσίας, η εκτεταμένη ανασφάλεια, η μειωμένη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και η χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης.

Μιλώντας για τις πολιτικές προτεραιότητες και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει «επανάκτηση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα μέσω επανασύνδεσης προοδευτικών δυνάμεων με λαϊκά, μεσαία στρώματα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μαζί με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πηγών και των αιτιών της πολιτικής κρίσης». Θέτοντας τις προτεραιότητες ανέφερε τέσσερις άξονες: τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, τη διασφάλιση εθνικής συνοχής, ενίσχυση ανθρώπινης ασφάλειας και «οικονομικής δημοκρατίας», τη θωράκιση δημοκρατίας και δημοκρατικών θεσμών και την ισχυροποίηση συλλογικής ταυτότητας, κοινών αξιών και πολιτισμικού κεφαλαίου.

Όσον αφορά τη στρατηγική είπε ότι η μάχη πρέπει να δοθεί σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με την ενσωμάτωση 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ στις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές και την Agenda 2030, που αποτελεί σύμφωνα με την ίδια μια σύγχρονη και προοδευτική πρόταση για την Ελλάδα του αύριο.

Στη συνέχεια η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αναπληρώτρια καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Μαριλένα Κοππά επισήμανε στην ομιλία της ζητήματα που αφορούν το διεθνές επίπεδο.

Η κ. Κοππά έθεσε τον προβληματισμό της για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρώπη και την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι χρειάζεται συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για τον περιορισμό των πυρηνικών, το κλίμα και άλλα, με πρόταγμα όμως τη λήξη του πολέμου της Ουκρανίας. «Ο προοδευτικός χώρος καλείται να δημιουργήσει μέτωπο ειρήνης για την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό του πολέμου», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η πρώην υπουργός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπουλου, αναφέρθηκε στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε «αποδιάρθωση», όπως ανάφερε.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, είπε ξεκινώντας η κ. Νοτοπούλου. «Οι ακροδεξιές δυνάμεις δυναμώνουν, οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και το κοινωνικό κράτος και την κλιματική αλλαγή, χρειαζόμαστε μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι οι αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μετατραπεί σε πολιτικές δυστοπίες. «Η βασική δυστοπία είναι ότι προχωρήσαμε σε μια ενοποίηση που πηγάζει από τις συντηρητικές δυνάμεις. Μια ενοποίηση χωρίς να έχουμε καταφέρει την πολιτική ενοποίηση. Εμείς απαντάμε με ένα νέο όραμα για την Ευρώπη. Μια προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη», τόνισε.

Ακόμη μίλησε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα που σύμφωνα με την ίδια θα χρειαστούν συνεργασίες. «Οι περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και να εμπνεύσουν τους πολίτες. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα και πρέπει από το τοπικό έως το κεντρικό πολιτικό», συμπλήρωσε.

Η πρώην υπουργός και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι τα αίτια της κρίσης στην Ευρώπη προέρχονται από αρκετά χρόνια πριν. «Η εξέλιξη της Ευρώπης είχε αντιφατικά στοιχεία. Ξεκίνησε ως όραμα ειρήνης και μια ρεαλιστική, τότε, προσέγγιση κοινής αγοράς, ώστε να διαμορφωθούν κοινά συμφέροντα μεταξύ των κρατών μελών. Στα χρόνια που ακολούθησαν έως και το 1990 ήταν μια περίοδος προσδοκιών καθώς οι λαοί της Ευρώπης έλπιζαν ότι κάτι γίνεται. Είχε διαμορφωθεί κλίμα κοινής αγοράς και κοινωνικής σύγκλισης», επισήμανε η πρώην υπουργός και υπογράμμισε ότι το 1989 ήταν το σημείο τομής. «Η πτώση του τείχους, οι βίαιες και οι γρήγορες αλλαγές, ήταν μια στρατηγική ενοποίηση της Ευρώπης χωρίς όμως συγκεκριμένο σχέδιο. Το δεύτερο ήταν η κρίση ταυτότητας του προοδευτικού και αριστερού κινήματος. Η δεκαετία του 1990, μαζί με την παγκοσμιοποίηση που σάρωσε τα πάντα, έφερε τα στοιχεία συμβιβασμού και των προοδευτικών δυνάμεων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στάθηκε στο δημοκρατικό έλλειμμα, όπως το χαρακτήρισε, στην Ευρώπη, φέρνοντας ως παράδειγμα το Eurogroup σχολιάζοντας «ότι την περίοδο των μνημονίων δεν το έλεγχε κανένας».

Για τις σημερινές κρίσεις η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι εμφανίζονται ξανά παλινωδίες. «Υπάρχουν αντιφάσεις που είναι έντονες και έχουν άμεση επίπτωση στον κόσμο», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη είναι αναγκαία αλλά χρειάζονται βήματα πολιτικής αλλαγής κάνοντας εκτενή λόγο για τα εργασιακά ζητήματα, που είναι τομέας ευθύνης και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κατέληξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται συσπείρωση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων με ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες ώστε να ασκηθεί μια διαφορετική πολιτική.

Στο τέλος των ομιλιών ακολούθησε πολιτική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων.

Μεταξύ άλλων παρών στην εκδήλωση ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Γιαννούλης και Γιάννης Αμανατίδης, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αμπατζάς. Ακόμη παρακολούθησαν την εκδήλωση η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Γρηγόρης Πενέλης.

Συντονιστής της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ο δημοσιογράφος Λάζαρος Θεοδωρακίδης.