Skip to main content

Η βόλτα του Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ: Έμφαση στην τεχνολογία, χωρίς ΗΑΕ και... μπίρα (φωτο+vid)

Τα παραλειπόμενα της ξενάγησης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους χώρους της 86ης ΔΕΘ - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

των Ισμήνη Μπαλαλέ και Θανάση Μυλωνά

Δύο ώρες κράτησε η καθιερωμένη βόλτα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στα περίπτερα και τα σταντ της 86ης ΔΕΘ.

Συνοδευόμενος από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και βουλευτές και στελέχη του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ξενάγησή του περίπου στις 11:20 στους χώρους της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - χωρίς όμως τελικά να επισκεφθεί το περίπτερό τους.

Η πρώτη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν στο περίπτερο του Ηρακλή.

Εκεί, τον ανακήρυξαν επίτιμο μέλος του ΓΣ λόγω της προσφοράς του για τη σωτηρία του συλλόγου. Ο πρόεδρος του ΓΣ Ηρακλής Φώτης Θέος τού μίλησε για το γήπεδο που θέλουν να δημιουργήσουν οι κυανόλευκοι στους Χορτατζήδες.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε προς το περίπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος του απένειμε τιμητική πλακέτα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχαρίστησε το πυροσβεστικό σώμα για τις διαρκείς προσπάθειές τους.

Προχωρώντας στα υπόλοιπα σταντ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε στάση στο εργαστήριο αυτισμού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το πρόγραμμα που ονομάστηκε Δ.Α.Φ.ΝΗ αφορά την πρώιμη παρέμβαση στον αυτισμό.

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τι αφορά το πρόγραμμα, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και ρώτησε τις νεαρές αν τελείωσαν τη σχολή τους.

Για μια πλατφόρμα προγραμματισμού για όλους, το ducky code, που αφορά παιδιά 3 έως 5 χρόνων ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο περίπτερο του ΑΠΘ.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε από την πλευρά του πως πρόκειται για μία πολύ έξυπνη πλατφόρμα, ενημέρωσε ότι τη θυμάται από πέρσι αλλά είπε ότι φέτος είναι πιο εξελιγμένη.

Λίγο νωρίτερα αντάλλαξε χειραψίες με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκο Παπαϊωάννου. Νωρίτερα, του έδειξαν μια αγωνιστική μηχανή που έφτιαξαν οι φοιτητές και πιάνει ταχύτητα 180 χλμ/ώρα.

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίστηκε με την ομάδα αεροδιαστημικής του ΑΠΘ, οι οποίοι και του εξήγησαν πώς λειτουργεί ένας πύραυλος υψηλής ισχύος και ένα UAV.

Ο κ. Τσίπρας άκουσε τους φοιτητές, ενώ ενημερώθηκε για τις ανησυχίες τους και στόχους τους. Παράλληλα, στη συζήτηση συμμετείχε και ο Σωκράτης Φάμελλος καθώς ο γιος του, Πέτρος, είναι μέλος της ομάδας και συμπλήρωνε ορισμένες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη: 86η ΔΕΘ: Έντονος διάλογος πρύτανη και Νοτοπούλου για τα επεισόδια στο ΑΠΘ (φωτο+videos)

Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε καλή επιτυχία για τον ερχόμενο διαγωνισμό τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία και για τα επόμενα πρότζεκτ και τους ρώτησε πώς στηρίζουν τα έργα οικονομικά. Οι ίδιοι του είπαν ότι βασίζονται σε χορηγίες αλλά και σε χρήματα που δίνουν από την τσέπη τους.


Παράλληλα, την αγανάκτησή για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού τους για τον κορωνοϊό εξέφρασε ένας ηλικιωμένος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της βόλτας του από τα περίπτερα της 86ης ΔΕΘ.

Ο ηλικιωμένος, που συστήθηκε ως πατέρας μίας εργαζόμενης του ΑΧΕΠΑ σε αναστολή, είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μιλά καθόλου για τους υγειονομικούς σε αναστολή οι οποίοι «δεν έχουν να φάνε».

Μία πιο ανάλαφρη κουβέντα με αντικείμενο το... αλκοόλ είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σταντ της ζυθοποιίας Νύμφη, στο πλαίσιο της περιήγησής του στους χώρους της έκθεσης.

«Αν αρχίσουμε από τώρα τις μπίρες δεν κάνουμε δουλειά!», δήλωσε μεταξύ άλλων κ. Τσίπρας και υποσχέθηκε ότι αργότερα όμως θα δοκιμάσει από τη μπίρα.

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τους εργαζόμενους του μετρό Θεσσαλονίκης και τους υποσχέθηκε ότι θα είναι κοντά τους για ό,τι χρειαστεί.

Από την πλευρά τους, αυτοί του εξέφρασαν τα παράπονά τους για την καθυστέρηση του έργου και κατηγόρησαν τον εργολάβο πως «καρπώνεται τα χρήματα και δεν παραδίδει το έργο».

Έπειτα ξεναγήθηκε στην έκθεση του δήμου Θεσσαλονίκης που φιλοξενείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ (περίπτερο 6). Εκεί έχει αναπτυχθεί το επετειακό αφιέρωμα «1922 – 2022: 100 χρόνια μνήμης» σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo και την ΚΕΔΕ.

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε πως η επιλογή να παρουσιαστεί η έκθεση αυτή στους χώρους της ΔΕΘ κρύβει υψηλούς συμβολισμούς, αφού στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης βρισκόταν η Αγία Φωτεινή, ένας από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγουμένως παρακολούθησε ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στην επετειακή έκθεση παρουσιάζονται 126 αυθεντικά αντικείμενα, που προέρχονται από 21 συλλόγους και από προσωπικές συλλογές, ενώ εκθέματα έχουν παραχωρήσει μεταξύ άλλων οι Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως. Σε παράλληλο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται έργα της διδακτικής ομάδας της χαρακτικής κατεύθυνσης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Στον χώρο βρίσκονται πολλές από τις μήτρες των έργων αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων με οπτική αναπηρία. Επίσης, υπάρχουν επιλογές για ακουστικές ξεναγήσεις και κείμενα σε κώδικα Μπράιγ.

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε και το περίπτερο του Ομίλου της Ναυτεμπορικής. Στην είσοδο του περιπτέρου τον υποδέχτηκε ο διευθυντής Λάμπης Ταγματάρχης με τον κ. Τσίπρα να του λέει με χιούμορ «Ταγματάρχη, πού είναι το τάγμα σου;».

Ο κ. Ταγματάρχης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του ομίλου και τα νέα εγχειρήματά του. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μπήκε στο ραδιοφωνικό στούντιο του ομίλου.

Στο σταντ της ΚΑΕ ΠΑΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε ως δώρο τρεις φανέλες της ομάδας, μία για αυτόν και δύο για τα παιδιά του.

«Δεν είναι πράσινες, όμως!», του είπαν στελέχη της ΚΑΕ με νόημα, με τον κ. Τσίπρα να γελάει, καθώς είναι γνωστό ότι είναι φίλαθλος του Παναθηναϊκού.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, που εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης και... γνώρισε έναν σκύλο-ρομπότ.

Ο κ. Τσίπρας εντυπωσιάστηκε και ρώτησε τις χρήσεις του για να του απαντήσουν ότι διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα ώστε να συμμετέχει σε έρευνες διάσωσης.

Μάλιστα ο Σωκράτης Φάμελλος ρώτησε με χιούμορ αν το ρομπότ-σκύλος «χαϊδεύεται» και ο Αλέξης Τσίπρας γέλασε.

Παράλληλα, έπαιξε σκάκι με αντίπαλο μία ρομποτική μηχανή.

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά πάνελ κατασκευασμένα από οργανικά υλικά, μια καινοτόμα τεχνολογία. Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε ο υπεύθυνος καθηγητής του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ρωτά για το κόστος και τις χρήσεις τους.

Τα οργανικά πάνελ είναι εύκαμπτα και μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε επιφάνεια, από μια στάση λεωφορείου μέχρι θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, τα οποία, εφόσον είναι ηλεκτρικά, μπορούν να φορτίζουν όσο είναι σταθμευμένα.

Το παράπονά τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος εξέφρασαν στον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως είπαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το 50% των επιχειρήσεων έχει πρόβλημα ρευστότητας. «Είναι τεράστιο το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, πρέπει κάτι να γίνει», σημείωσε ο κ. Καββαθάς.

Ο κ. Τσίπρας τούς είπε πως τους καταλαβαίνει και όταν αυτοί του επισήμαναν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επιχειρηματικότητα εκείνος είπε με νόημα: «Δεν θα πω τίποτα τώρα, για να έχετε αγωνία για το βράδυ (σ.σ. στην ομιλία του στο Βελλίδειο».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε λίγο πριν τις 13:30 έχοντας ολοκληρώσει τη δίωρη βόλτα του στα περίπτερα της ΔΕΘ.

Πολίτες τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έμπαινε στο αυτοκίνητό του φώναζαν «Πρόεδρε, καλή επιτυχία για το βράδυ» ενώ αντάλλαξε χειραψίες με όσους τον πλησίασαν.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επισκέφτηκε το περίπτερο της τιμώμενης χώρας της φετινής ΔΕΘ, αυτό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ και το Σωματείο Εργαζομένων, ενώ στις 19:30 είναι προγραμματισμένη η ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.



Αύριο στις 13:00 ο κ. Τσίπρας θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στον ίδιο συνεδριακό χώρο.

Το κείμενο ανανεώνεται...