Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες ακινήτων μετατρέπουν κατοικίες σε γραφεία

Πρώην γραφειακοί χώροι που μετατράπηκαν σε κατοικίες επιστρέφουν στην αρχική τους μορφή - Καταλύτης η κινητικότητα για γραφεία.

Σε ένα... γαϊτανάκι μετατροπής των ακινήτων τους επιδίδονται κάποιοι ιδιοκτήτες σε μια προσπάθεια να πιάσουν τον επενδυτικό ρυθμό που χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για ιδιοκτήτες πρώην γραφειακών χωρών που βλέποντας την προηγούμενη πενταετία την ανομβρία που καταγραφόταν στη ζήτηση για γραφεία στη Θεσσαλονίκη, και την ίδια ώρα την άνθιση του Airbnb, τα μετέτρεψαν σε κατοικίες προκειμένου να μπορέσουν να τα εκμεταλλευτούν.

Σε κάποιες περιπτώσεις επρόκειτο για γραφειακούς χώρους αρκετών δεκάδων τμ στο κέντρο της πόλης, που χωρίστηκαν σε κατοικίες ή διατηρήθηκε τμήμα του γραφείου και άλλο τμήμα του ακινήτου μετατράπηκε σε κατοικία.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις οι μετατροπές ήταν ιδιαίτερα δύσκολες καθώς έπρεπε να αλλαχθούν μεταξύ άλλων οι σωληνώσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κτηρίου γραφειακών χωρών στην οδό Κουντουριώτου που στο παρελθόν μετατράπηκε σε κτήριο κατοικιών με αποτέλεσμα να αλλάξουν όλες οι σωληνώσεις.

Σήμερα ιδιοκτήτες βλέποντας την κινητικότητα που καταγράφεται εκ νέου για γραφειακούς χώρους, κυρίως υψηλών προδιαγραφών προχωρούν εκ νέου στην αλλαγή χρήσης των χωρών τους προκειμένου να έχουν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος, οι μετατροπές των λόγω χώρων έχουν αρχίσει δειλά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο θα εξελιχθούν σύντομα σε τάση, αν η ζήτηση για μίσθωση γραφειακών χωρών συνεχίσει να ενισχύεται.

«Υπάρχουν περιπτώσεις μικρών επιχειρήσεων που αναζητούν μεγαλύτερους χώρους, επιχειρήσεις που τώρα τοποθετούνται στη Θεσσαλονίκη και θέλουν σύγχρονους γραφειακούς χώρους, αρκετών τμ. Είναι λογικό όλη αυτή η κινητικότητα να πυροδοτήσει την αλλαγή χρήσης αρκετών ακινήτων στην καρδιά της πόλης από κατοικίες εκ νέου σε γραφειακούς χώρους» σημειώνει ο κ. Γεωργάκος τονίζοντας πως η ζήτηση θα οδηγήσει και σε άνοδο των τιμών μίσθωσης των γραφείων, όταν πρόκειται για σύγχρονους χώρους για παράδειγμα στην οδό Τσιμισκή ή στην Πολυτεχνείου, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10 ευρώ το τμ.

Σε αυτό συμβάλει το γεγονός πως τα ποιοτικά γραφεία, κατηγορίας Α, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες την εν λόγω αγορά, είναι διαχρονικά λιγότερα από τη ζήτηση με αποτέλεσμα να γίνονται περιζήτητα και να αποτελούν ένα άκρως αποδοτικό επενδυτικό προϊόν.