Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ικανοποίηση Δαρδαμανέλη για τη χρηματοδότηση για το αλιευτικό καταφύγιο

Το αλιευτικό καταφύγιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην παράκτια ζώνη της περιοχής Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα», το Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης Καλαμαριάς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, μετά και την έγκριση της χρηματοδότησής του, που υπογράφηκε χθες και ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Πριν από σαράντα χρόνια αποτελούσε μία ιδέα. Πριν τρία χρονιά είχε απορριφθεί. Σήμερα μετά από πολλή δουλειά, αλλεπάλληλες πιέσεις και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, πετύχαμε, αυτό που κανείς δεν πίστευε μετά από δεκαετίες υποσχέσεων που έμεναν στα λόγια. Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και προχωράμε στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, φανερά ικανοποιημένος, από την έκβαση της υπόθεσης και πρόσθεσε «Ενισχύουμε τον πρωτογενή τομέα και ταυτόχρονα την οικονομία της Καλαμαριάς».

Το αλιευτικό καταφύγιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην παράκτια ζώνη της περιοχής Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, σε συνέχεια της επιχωμάτωσης που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό το 1996.

Με την ολοκλήρωση της Πράξης επιτυγχάνεται η κατασκευή ενός σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού καταφυγίου, χωρητικότητας 83 επαγγελματικών σκαφών (25 μεγάλα γρι- γρι και μηχανότρατες και 55 σκάφη παράκτιας αλιείας), που θα καλύπτει τις ανάγκες των αλιέων του Δήμου Καλαμαριάς και όλου του στόλου της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Το αλιευτικό καταφύγιο της Νέα Κρήνης, ενδυναμώνει την υφιστάμενη δραστηριότητα της αλιείας και τις προοπτικές της νεανικής επιχειρηματικότητας του κλάδου, λόγω παράδοσης και γειτνίασης με τη θάλασσα. Ταυτόχρονα συνδέεται με την ανάπλαση του μετώπου της παραλιακής ζώνης 6,5 km του Δήμου Καλαμαριάς. Η νέα λιμενική υποδομή αποτελεί βασική κατεύθυνση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Καλαμαριάς.

Ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης είναι 6.601.400€