Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μία έκθεση που μας καλεί να κοιτάξουμε με τα... μάτια της ψυχής στη Νεάπολη

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης των νέων των ΚΔΑΠ ΜΕΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών - Οι ημερομηνίες που μπορείτε να την επισκεφθείτε

Μέσα από τα μάτια της ψυχής επιχείρησαν να κοιτάξουν νέοι και νέες των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών, στη Θεσσαλονίκη και να αποτυπώσουν με τον δικό τους τρόπο μέσω εικαστικών δημιουργιών τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βίωσαν και βιώνουν με την πανδημία της Covid-19.

Όλα αυτά καλλιτεχνήματα επέλεξαν να τα εκθέσουν από σήμερα, λόγω του ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου με σκοπό να μάθουν όλο και περισσότεροι πολίτες πως η φαντασία δεν μπαίνει σε καραντίνα... Ειδικά όταν κοιτάζεις με τα μάτια της ψυχής.



Τα ΚΔΑΠμεΑ απασχολούν ΑμεΑ διαφόρων ηλικιών, από παιδάκια έως και άτομα 50 ετών. Στον δήμο υπάρχουν δύο αντίστοιχα ΚΔΑΠ, ένα στη Νεάπολη και ένα στις Συκιές που έχουν από 50 ωφελούμενους, αντίστοιχα.

Η περίοδος της πανδημίας, με τον εγκλεισμό και τα νέα συναισθήματα που την συνόδευαν αποτέλεσε περίοδο προβληματισμού για τους νέους που με τη σύμπραξη των ειδικών παιδαγωγών και των εικαστικών μετουσιώθηκε σε έμπνευση, την οποία και ζωγράφισαν σε καμβά και χαρτί.



Η έκθεση

Μπαίνοντας κάνεις στην έκθεση θα αντικρίσει δύο ορόφους, όπου ο καθένας φιλοξενεί το ΚΔΑΠμεΑ της Νεάπολης και των Συκεών, αντίστοιχα.

«Από την αρχή της έκθεσης μέχρι και το τέλος ο επισκέπτης θα γίνει μάρτυρας μιας πορείας στα συναισθήματα των παιδιών από την πρώτη στιγμή της πανδημίας μέχρι και σήμερα που προσπαθούμε κάπως να διαχειριστούμε την κατάσταση», αναφέρει η Ευαγγελία Σαρακινού, η ειδική παιδαγωγός στα ΚΔΑΠ μεΑ Νεάπολης. Έτσι, ξεκινώντας από τον φόβο για το άγνωστο, ένα συναισθήμα γνώριμο σε όλους, περνάμε στον τρόμο, στο χάος και στις αμφιταλαντεύσεις. Επόμενη στάση αποτελεί ο διχασμός της κοινής γνώμης που προκλήθηκε από την πανδημία. Ακολουθεί η επανάληψη και ο κύκλος κλείνει με έναν πίνακα σπασμένο στο πάτωμα, την ανατροπή.



Η κ. Σαρακινού παραδέχεται πως οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν τόσο καιρό ήταν πρωτοφανείς καθώς τα ΚΔΑΠ δεν έκλεισαν στιγμή στην καραντίνα. «Οφείλαμε να απασχολούμε τα παιδιά αλλά παράλληλα να τηρούμε κατά γράμμα, όσον το δυνατόν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που δυσκόλευε πολύ το έργο μας», τόνισε. Πάντως, ανέφερε πως το αποτύπωμα της πανδημίας ήταν παραπάνω από εμφανές στα παιδιά που κλήθηκαν να διαχειριστούν πολύ σημαντικές αλλαγές σε μικρό διάστημα.

Τη θέση αυτή ενστερνίζεται και η Χρύσα Τσιάπουζ, ψυχολόγος των ΚΔΑΠμεΑ Συκεών, που αναφέρει τις ημέρες της σκληρής καραντίνας, τις πρώτες ημέρες της άνοιξης, τα παιδιά και οι ενήλικες σοκαρίστηκαν τόσο με την αλλαγή που οι παιδαγωγοί όφειλαν να βρουν τρόπους να κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους αλλά και να συνεχίσουν τη δουλειά στο κέντρο. Μάλιστα, σημειώνει πως επειδή οι ίδιοι θεωρήθηκαν υγειονομικό προσωπικό εμβολιάστηκαν από τους πρώτους προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν κάθε ημέρα. Άλλωστε, πλέον και τα παιδιά προσέρχονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.


 
Η κ. Τσιάπου θα είναι η οικοδέσποινα των επισκεπτών στον κάτω όροφο της έκθεσης όπου παιδιά και ενήλικες ζωγράφισαν με τον δικό τους τρόπο και τη δική τους φαντασία τα συναισθήματά τους για την καραντίνα. Τα ΚΔΑΠ του δήμου θέλοντας να δώσουν χώρο στην ανακύκλωση χρησιμοποιούν όσο περισσότερο ανακυκλώσιμο υλικό.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενασχόλησης των παιδιών και των ενηλίκων η κ. Τσιάπου σημειώνει πως οι Συκιές τρέχουν και το «Πλυντήριο», ένα μέρος όπου όσοι επιθυμούν πλένουν τα ρούχα τους και τους εξυπηρετούν τα ενήλικα ΑμεΑ.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021 και θα βρίσκεται στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου, στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125).