Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ηλικιωμένοι αθλούνται μέσω... video game

Το πρόγραμμα συνδυάζει σύγχρονες νοητικές ασκήσεις με σωματική δραστηριότητα μέσα από το διασκεδαστικό περιβάλλον ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Καινοτόμο πρόγραμμα για άτομα της τρίτης ηλικίας που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του μυαλού και του σώματος και γίνεται με διασκεδαστικό τρόπο, καθώς η εξάσκηση μοιάζει με… ηλεκτρονικό παιχνίδι, θέτει σε εφαρμογή ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής (τμήματος Ιατρικής) του ΑΠΘ και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας  (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Στο πλαίσιο του προγράμματος ήδη εκπαιδεύτηκαν με επιτυχία οι πρώτοι πέντε επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες, αλλά και την κατάλληλη τεχνογνωσία ώστε να αξιοποιήσουν το Ολοκληρωμένο Σύστημα LLM Care σε επωφελούμενους δημότες.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η προαγωγή της υγείας και η βελτίωση ποιότητας ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας σε δομές και κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές του Δήμου.  Το πρωτοποριακό σύστημα LLM Care αποτελεί πιστοποιημένο προϊόν εξελιγμένης τεχνολογίας, το οποίο συνδυάζει τις πιο σύγχρονες νοητικές ασκήσεις με τη σωματική δραστηριότητα μέσα από το διασκεδαστικό περιβάλλον ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες ο συνδυασμός νοητικής και σωματικής άσκησης επιδρά άμεσα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επωφελουμένων ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αποτελεσματικές ασκήσεις νοητικής εξάσκησης με εκατοντάδες επίπεδα, οι οποίες προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο των ικανοτήτων του ασκούμενου και εστιάζουν στην προσοχή, τη μνήμη, την ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου, τις ανθρώπινες δεξιότητες, την πλοήγηση και την ευφυΐα. Επιπλέον περιλαμβάνει πρωτόκολλα ασκήσεων ειδικά σχεδιασμένα για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, από επιστήμονες ειδικευμένους στην τρίτη ηλικία και τις ιδιαιτερότητες της (π.χ. άνοια) με πολύχρονη εμπειρία, που ενισχύουν την αερόβια ικανότητα, την ευλυγισία, την ισορροπία αλλά ενδυναμώνουν και τους μύες.

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Υγείας LLM Care ξεκινάει στον χώρο που έχει διαμορφωθεί αρχικά στο ΚΕΠ Υγείας του Πανοράματος (Σχολείου 2Α, Πανόραμα), ενώ προγραμματίζεται  να εγκατασταθεί και σε άλλες δημοτικές ενότητες του Δήμου αποσκοπώντας να αξιοποιηθεί από όσο το δυνατό περισσότερους δημότες.