Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω βιοαποβλήτων

Ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εκμετάλλευση οργανικών αποβλήτων στη βιομηχανία τροφίμων - Β2Β επαφές με επτά γερμανικές επιχειρήσεις

Σειρά Β2Β συναντήσεων μεταξύ επτά γερμανικών επιχειρήσεων και ελληνικών εταιρειών του ενεργειακού τομέα θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα: “Εξοικονόμηση Ενέργειας και Εκμετάλλευση Οργανικών Απορριμμάτων στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων”, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ειδικών και εκπροσώπου του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.

Η ημερίδα πραγματοποιείται ως μέρος της επιχειρηματικής αποστολής των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας. Στην ημερίδα θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι επιχειρήσεων, αλλά και υψηλόβαθμοι παράγοντες φορέων από το χώρο της οικονομίας, της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιστημών.

H Ελλάδα συμμετέχει ολοένα και πιο ενεργά στην προσπάθεια λήψης μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, που αποκτά, διεθνώς, όλο και μεγαλύτερη σημασία. Οι οριζόντιες μεταρρυθμίσεις, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ενεργειακή αγορά, έχουν συμβάλει στην προώθηση της εξοικονόμησης πόρων για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης. Ειδικότερα, η βιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους πιο ενεργοβόρους τομείς κάθε χώρας, έχει σημαντικό περιθώριο μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας για την παραγωγική διαδικασία, μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών.

Στη βιομηχανία τροφίμων-ποτών, η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει συνεχώς να αποτελεί βασική προτεραιότητα των επιχειρήσεων. Η σωστή και ορθολογική διαχείριση της ενέργειας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων και των εκπομπών των αερίων ρύπων. Επίσης, η εκμετάλλευση οργανικών απορριμμάτων μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών (θέρμανσης, ψύξης, ηλεκτρισμού κτλ.). Η βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και η οικονομική αξιοποίηση της ενέργειας σε νέες και υφιστάμενες εγκαταστάσεις, προσφέρουν δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων και παράλληλα σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Στα ανωτέρω ζητήματα θα επικεντρωθεί η ημερίδα, παρουσιάζοντας λύσεις, που μπορούν να προτείνουν οι γερμανικές εταιρίες με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία τους στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βιοενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που θα διεξαχθεί στο Electra Palace Θεσσαλονίκη, οι γερμανικές εταιρείες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ εξειδικευμένοι Έλληνες και Γερμανοί εισηγητές θα αναλύσουν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τις δυνατότητες εφαρμογής και τις προοπτικές χρήσης των σχετικών τεχνολογιών στην Ελλάδα. Παράλληλα, τις επόμενες τρεις μέρες, θα πραγματοποιηθούν ατομικές συναντήσεις B2B εκπροσώπων των επτά γερμανικών επιχειρήσεων με ελληνικές εταιρείες, ως μέρος σειράς δράσεων που υλοποιεί το Επιμελητήριο με στόχο την επίτευξη μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Τα προφίλ των γερμανικών επιχειρήσεων, που μετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου: http://griechenland.ahk.de/gr στην ενότητα εκδηλώσεις. Οι ελληνικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή στις B2B συναντήσεις, μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα ενδιαφέροντος που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα, το πρόγραμμα και τη δήλωση συμμετοχής στην ημερίδα - η οποία είναι απαραίτητη - κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στην ενότητα εκδηλώσεις: http://griechenland.ahk.de/gr ή να επικοινωνήσει στο τηλ. 2310 32 77 33/-34, E-Mail: ahkthess@ahk.com.gr. Σημειώνεται ότι λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.