Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ευκαιρίες για εργασία σε μετανάστες και πρόσφυγες

Η δράση «Career4all» απευθύνεται κυρίως σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι αναζητούν εργασία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Την ευκαιρία να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της πόλης δίνει σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) αλλά και η Ομάδα Εργασίας για την εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων σε μια ξεχωριστή ημερίδα στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου, στο κέντρο της πόλης.

Η δράση «Career4all» απευθύνεται κυρίως σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι αναζητούν εργασία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Εξειδικευμένοι σύμβουλοι σταδιοδρομίας ενημερώνουν τους υποψηφίους σχετικά με πρακτικά ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στην τοπική αγορά εργασίας, ενώ εκπρόσωποι 18 τοπικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν τη φύση των εργασιών τους και τις δεξιότητες που απαιτούνται στους κλάδους που εκπροσωπούν.



Παράλληλα, υπάρχουν εκπρόσωποι εταιρειών, με τους οποίους μπορούν να έρθουν σε επαφή πρόσφυγες που αναζητούν εργασία και επιθυμούν να απασχοληθούν στις προσφερόμενες από τις εταιρείες θέσεις.

«Ακολουθώντας την τακτική και την πολιτική που έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και αρκετό καιρό, της ένταξης μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα για εύρεση εργασίας για γνωστοποίηση αυτών των εργασιακών τους δικαιωμάτων, συμμετέχουμε σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής.

Ο αντιδήμαρχος συμπλήρωσε πως η Ημέρα Καριέρας «Career4all» ενισχύει την πολιτική του δήμου για ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στον εργασιακό περιβάλλον, καθώς όπως υπογράμμισε, «με την εργασία γλιτώνουμε από όλα τα άλλα προβλήματα, μιας και οι ίδιοι νιώθουν χρήσιμοι στον τόπο που ζουν».

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως ο δήμος με το πρόγραμμα «React» εξασφαλίζει στέγη σε περίπου 900 άτομα, σε διαμερίσματα που έχει νοικιάσει και σε αυτά φιλοξενούνται όλα αυτά τα άτομα που στέλνει το υπουργείο και ταυτόχρονα μέσω του υπουργείου παίρνουν κάτι αντίστοιχο με το ΚΕΑ, ένα επίδομα ανάλογα και με την οικογενειακή τους κατάσταση για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του πρώτου καιρού, μέχρι που να πάρουν πια άδεια πρόσφυγα.

Τη δική του εμπειρία μοιράζεται και ο Γιουσέφ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν ο οποίος διεκδικεί μέσω αυτής της ημερίδας μια ευκαιρία στην αγορά εργασίας. «Μαθαίνω ελληνικά σε σχολείο από δημοτικό, είμαι στην τρίτη τάξη και μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Είναι μια ευκαιρία για όλους και ευχαριστούμε πολύ. Είναι δύσκολο να μπούμε στον χώρο εργασίας, αλλά αν θέλεις να το κάνεις μπορείς», καταλήγει ο ίδιος.



Από την πλευρά της, η Μαρία Ασβεστά, που εργάζεται στη ΜΚΟ Solidarity Now, τόνισε πως ημέρα καριέρας διοργανώνεται με στόχο να έρθουν σε επικοινωνία επιχειρήσεις που έχουν ενδιαφέρον να προσλάβουν εργατικό δυναμικό από τον προσφυγικό πληθυσμό και τους ίδιους τους πρόσφυγες που θέλουν να ενταχθούν και να βρουν εργασία. «Είναι αρκετά δύσκολο γιατί υπάρχουν εμπόδια και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, τη γλώσσα. Είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε συνθήκες δύσκολης διαβίωσης. Έχουν όλα τα έντυπα και το νομικό πλαίσιο τους το επιτρέπει, απλώς το ότι δεν μιλάνε τη γλώσσα και βρίσκονται σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτισμικό εργασιακό περιβάλλον, δεν τους δίνει ίσες ευκαιρίες, ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας», ξεκαθαρίζει η ίδια.

Στο ίδιο κλίμα, ο επιχειρηματίας Νίκος Ορφανός, που συμμετέχει στη δράση, τονίζει τη σημασία του να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους. «Έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να απασχολήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Άλλωστε είμαστε και σε μια περίοδο αναζήτησης προσωπικού και είμαστε σήμερα εδώ για να  γνωστοποιήσουμε αυτήν την πρόθεση σε όλους».

Στις δράσεις της εκδήλωσης υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στα αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, φαρσί και ουρντού.