Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για τον Αυτισμό στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

«Τα αυτιστικά παιδιά είναι δικά μας παιδιά και πρέπει να ζήσουν με αγάπη, ισοτιμία και αξιοπρέπεια», δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου.

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου οργανώνει για πρώτη φορά δια των Αντιδημαρχιών Κοινωνικής Προστασίας-Δημόσιας Υγείας, Παιδείας - Δια Βίου Μάθησης και με την συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού Ευόσμου, Επιστημονική Ημερίδα, με θέματα που αφορούν στη «Διαχείριση του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) & Διαχείριση Συμπεριφορών» , μετά από πρόταση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κορδελιού (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ).

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαΐου στις 17.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου- Μ. Αλεξάνδρου 57.

«Ο Δήμος μας στηρίζει με κάθε δυνατότητα και τα παιδιά που γεννήθηκαν στο φάσμα του Αυτισμού για να μπορέσουν να εξελιχθούν αλλά και τους γονείς τους για να αντέξουν και να ανταπεξέλθουν στον καθημερινό μαραθώνιο των προβλημάτων τους. Παράλληλα ο Δήμος μας παραμένει σταθερά προσανατολισμένος και στον στόχο του, που είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, για την  αποδοχή, την ένταξη και την απολαβή των ίσων ευκαιριών που δικαιούνται», δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, τονίζοντας ότι επειδή οι διεθνείς στατιστικές  καταγράφουν αύξηση  στα περιστατικά αυτισμού καθώς 1 στα 100-150 παιδιά γεννιέται με αυτισμό, δεν μας επιτρέπεται κανενός είδους εφησυχασμός, αδράνειας και ολιγωρίας. «Τα αυτιστικά παιδιά δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, είναι δικά μας παιδιά και πρέπει να ζήσουν με αγάπη, ισοτιμία και αξιοπρέπεια».

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νευροψυχολογική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, μπορεί όμως να υπάρχει μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως νοητική καθυστέρηση, ανικανότητες στη μάθηση, επιληψία, κ.α. Έγκαιρες παρεμβάσεις όμως συμπεριφορικού ή γνωστικού τύπου, βοηθούν ουσιαστικά τα αυτιστικά παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες αυτο-εξυπηρέτησης, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.

Από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας στο φουγιέ του πολιτιστικού Κέντρου θα υπάρχει δράση ενημέρωσης για την δωρεά του μυελού των οστών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ