Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μουδιασμένη η αγορά παρά τις γενναίες εκπτώσεις

Έως 70% οι εκπτώσεις στην αγορά της Θεσσαλονίκης από την πρώτη ημέρα - Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι έμποροι για την εσπευσμένη έναρξή τους

Μουδιασμένη και υποτονική ήταν η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, με τους εμπόρους να δηλώνουν αιφνιδιασμένοι για την υπουργική απόφαση να εκκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις δέκα ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Όπως επισημαίνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, η απόφαση οι εκπτώσεις να κάνουν πρεμιέρα σήμερα, 5 Ιουλίου ελήφθη τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευής με υπουργική απόφαση, γεγονός που έπιασε τους εξαπίνης τους εμπόρους οι οποίοι ήδη προσπαθούν να ανακάμψουν από μία προβληματική περίοδο.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, από την αρχή δεν κατέστη σαφές πως επρόκειτο για απόφαση του υπουργείου και οι έμποροι κατηγόρησαν τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, θεωρώντας πως ήταν δική του πρωτοβουλία.

Ο κ. Φιλιππίδης σημειώνει πως η πρώτη ημέρα των εκπτώσεων ήταν ουσιαστικά χαμένη αφενός γιατί ο κόσμος δεν είχε ενημερωθεί κατάλληλα και αφετέρου διότι οι έμποροι προσπαθούσαν να αλλάξουν τις βιτρίνες και τις τιμές, γεγονός που προκάλεσε μία παραπάνω αναστάτωση. «Οι έμποροι παλεύουν να επιβιώσουν και εμείς αναμένουμε την απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση. Επιθυμούμε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, το πρώτο 15νθήμερο των εκπτώσεων είναι πάντα το πιο δυνατό αλλά φέτος η κατάσταση φαίνεται αρκετά θολή.


Σημειώνεται πάντως πως ακόμα και από την πρώτη μέρα οι εκπτώσεις φθάνουν έως το 60-70% προκειμένου να δελεαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές.

Ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ρούχων επί της Τσιμισκή δήλωσε στη Voria.gr πως δεν παρατήρησε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή καθώς είχε ήδη ξεκινήσει νωρίτερα να βγάζει κάποια κομμάτια σε χαμηλότερη τιμή. «Η κίνηση κυμαίνεται πάνω κάτω στα ίδια αλλά δεν μπορώ να κρίνω καθώς είναι ακόμα η πρώτη ημέρα. Πάντως εμείς τρέχαμε και εκπτώσεις της τάξεως του 20-40% ήδη, όπως και τα περισσότερα καταστήματα», συμπλήρωσε ο η ίδια.

Στο ίδιο κλίμα, υπάλληλος καταστήματος με παπούτσια επί της Μητροπόλεως χαρακτήρισε ως οξύμωρη τη στάση της κυβέρνησης καθώς όπως αναρωτήθηκε, «εάν απώτερος σκοπός της απόφασης ήταν να κινηθεί η αγορά, για ποιον λόγο δεν φρόντισε να ενημερώσει πρώτα, προκειμένου να προετοιμαστεί και ο καταστηματάρχης;».

Όπως, πάντως, επισημαίνεται, παρά τις δυσκολίες, υπάρχει η ελπίδα ότι η αγορά, που μετρά ένα οκτάμηνο με συνεχή κλεισίματα και ανοίγματα, θα μπορέσει να πάρει μια μικρή ανάσα.

Να σημειωθεί ότι οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως 31 Αυγούστου.