Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη ζήτηση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους και την επόμενη διετία

Αυξημένη ζήτηση και την επόμενη διετία για γραφειακούς χώρους - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς γραφείων

Μεγαλύτερους χώρους ανά εργαζόμενο βάζουν στο στόχαστρο τους, ως απάντηση στον κορωνοϊό, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που αναζητούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την ώρα, μάλιστα, που η ζήτηση για τα εν λόγω ακίνητα εκτιμάται πως θα είναι ισχυρή και για την επόμενη διετία.

Η ζήτηση για τα γραφεία καταγράφει έντονη κινητικότητα την τελευταία τριετία, όπως αναφέρει η μελέτη της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Όπως επισημαίνει η ζήτηση για τα εν λόγω ακίνητα έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του covid 19 στον τρόπο εργασίας/τηλεργασία, αλλά και στις εργασιακές συνθήκες καθώς και στην εντονότερη στροφή προς τους σύγχρονους γραφειακούς χώρους (Α κατηγορίας) σε δημοφιλείς περιοχές.

Σημειώνεται πως η απόδοση για τους γραφειακούς χώρους Α κατηγορίας κυμαίνεται από 6% έως 6,5%.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Στο κέντρο της πόλης οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται μεταξύ 9-16 ευρώ/ τμ  για τις  δημοφιλείς περιοχές και σε 6-11 ευρώ / τμ για τους δευτερεύοντες δρόμους. Όπως αναφέρει η μελέτη της Δανός, τα επίπεδα ενοικίασης εξαρτώνται από την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Την ίδια ώρα, η τιμή πώλησης κατά μέσο όρο στον πλέον δημοφιλή δρόμο, την οδό Τσιμισκή, κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 ευρώ ανά τμ, ενώ στην Ανδριανουπόλεως,  που διαθέτει γραφειακούς χώρους η μέση τιμή πώλησης κυμαίνεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα  από 1.200 έως 2.200 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στη δυτική Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εξέλιξη (κυρίως επί της 26ης Οκτωβρίου), projects για συγκροτήματα γραφείων που θα ανήκουν στην Α’ κατηγορία.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς γραφείων  

Τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς γραφείου για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είναι:

- Ο κορωνοϊός έδωσε ώθηση στη ζήτηση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους Α κατηγορίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η πανδημία καθυστέρησε την ολοκλήρωση συμφωνιών, ειδικά σε περιπτώσεις που οι υποψήφιοι αγοραστές ή ενοικιαστές, ήταν πολυεθνικές επιχειρήσεις.

-Η απομακρυσμένη εργασία (τηλεργασία) χρησιμοποιήθηκε από τις περισσότερες εταιρείες.

-Σε πολλές περιπτώσεις, διεθνείς εταιρείες αποφάσισαν να μην μισθώσουν γραφεία με μακροπρόθεσμες συμβάσεις, αλλά να συνεργαστούν με εταιρείες όπως η Regus, που εκμισθώνει εξοπλισμένα γραφεία.

-Η ζήτηση για γραφεία στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης παραμένει υψηλή.

-Η ενισχυμένη ζήτηση για γραφεία, τόνωσε την κατασκευαστική δραστηριότητα με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των κατασκευαστών να έχει στραφεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα.

-Οι επενδυτές προτιμούν αυτόνομα κτήρια παρά μεμονωμένα γραφεία