Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καμπανάκι εργαζομένων Θεαγενείου για υποστελέχωση και αναστολές

«Οι ασθένειες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Εδώ αντιμετωπίζουμε χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς», αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου.

Σοβαρή υποστελέχωση, που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του μοναδικού ογκολογικού νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο Θεαγένειο, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι στο υπάρχον πρόβλημα υποστελέχωσης ήρθαν να προστεθούν οι αναστολές και οι συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που δεν αντικαταστάθηκε.

«Οι ασθένειες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Εδώ αντιμετωπίζουμε χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αρχίζει το νοσοκομείο να έχει πρόβλημα στη λειτουργία του, κυρίως από την άποψη της υποστελέχωσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούμαστε για αυτά τα θέματα, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα αντί να λύνονται, εντείνονται. Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα, γιατί και προσλήψεις δεν έγιναν -έγιναν μόνο επικουρικών και αυτές ελάχιστες- και δυστυχώς δεν κάλυψαν τις συνταξιοδοτήσεις. Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν οι αναστολές του προσωπικού, όπου στο νοσοκομείο μας έχουμε 35 συναδέλφους μας με εμπειρία 25 - 30 χρόνων, που έδωσαν αγώνα κι έβαλαν πλάτη να μείνει το σύστημα όρθιο και τώρα είναι εκτός και δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Βασίλης Μουρατίδης.

Ο πρόεδρος ανέφερε ενδεικτικά ότι τα ογκολογικά τμήματα, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από 30 ασθενείς καθημερινά, έχουν φτάσει να λειτουργούν με μια νοσηλεύτρια. Επίσης, στα παραϊτρικά υπάρχει πλέον ένας τεχνολόγος για ένα τμήμα που έχει αυξημένο φόρτο εργασίας, ενώ το ίδιο ισχύει και τις διοικητικές υπηρεσίες.

«Εκατοντάδες ασθενείς συνωστίζονται και στα εξωτερικά ιατρεία, στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας και στις ακτινοθεραπείες. Τον επόμενο μήνα θα μεταφερθεί το τμήμα ημερήσιας νοσηλείας στην Πυλαία. Εκεί θα χρειαστούν τουλάχιστον 40 και πλέον συνάδελφοι, οι οποίοι δεν έχουν έρθει ακόμα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς βλέπουμε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση μας εμπαίζει. Ανανέωσε τους επικουρικούς μέχρι 31 Μαρτίου του 2022, δηλαδή ούτε καν πεντάμηνες ανανεώσεις. Οι άνθρωποι αυτοί είναι χρόνια στο σύστημα και πρέπει επιτέλους να δοθεί μια μόνιμη λύση, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Από την πλευρά του, ο τραματιοφορέας Γιώργος Αγοραστίδης επισήμανε ότι είναι πέντε χρόνια στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με ελαστική μορφή εργασίας και έκανε λόγο για κοροϊδία που συνεχίζεται. Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα στο προσωπικό είναι πάρα πολλά, καθώς σημειώνεται αύξηση 40% των ασθενών, τη στιγμή που το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο κατά 20%.

Η συγκέντρωση εντάσσεται στην πανελλαδική δράση της ΠΟΕΔΗΝ για μονιμοποίηση των επικουρικών. Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.