Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καμπανάκι για μέτρα υγιεινής στην εργασία από συνδικάτα

Εκπροσώποι συνδικάτων της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν σε καταχρηστικές πρακτικές εργοδοτών όπως απολύσεις με πρόσχημα των κορωνοϊό.

Την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αλλά και την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων ζήτησαν εκπρόσωποι συνδικάτων, τα οποία συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε συνέντευξη τύπου, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του μετάλλου, του χάρτου, της ανακύκλωσης, κ.α.- τα μέλη των οποίων στην πλειοψηφία τους δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ) στη Σίνδο- αναφέρθηκαν σε καταχρηστικές πρακτικές εργοδοτών, με πρόσχημα των κορωνοϊό, όπως, παράτυπες απολύσεις, ή επιβολή άλλων ελαστικών μορφών εργασίας και ζήτησαν να σταματήσουν τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και να ενισχυθεί η κρατική μέριμνα για τις απώλειες του εισοδήματος των εργαζομένων.

Επεσήμαναν, ακόμη, τις συνθήκες «συνωστισμού» και «εντατικοποίησης» της εργασίας σε βιομηχανικές μονάδες, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού- αναφέρθηκαν, χαρακτηριστικά, στην απώλεια από τον κορωνοϊό του 52χρονου εργαζόμενου σε εργοστάσιο χημικών στη ΒΙΠΕ Σίνδου- και ζήτησαν ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη συνεχή αντικατάσταση φθαρμένων ατομικών μέσων προστασίας από τον κορωνοϊό, μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας στη ΒΙΠΕ, τακτική απολύμανση των μονάδων, εντατικοποίηση των ελέγχων, ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και με υγειονομικό υλικό, κ.α.

Τέλος, κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην πανελλαδική Ημέρα Δράσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 28 Απριλίου, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές κινητοποιήσεις - με τήρηση των μέτρων του ΕΟΔΥ- σε χώρους δουλειάς, στις πύλες εργοστασίων, και στα προαύλια νοσοκομείων, κ.α. για την «ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού».