Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καμπανάκι για τον συστηματικό καθαρισμό των οικοπέδων γύρω από το Σέιχ Σου

Η ανάγκη της πρόληψης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου επισημάνθηκε σε συνεδρίαση που έγινε το πρωί της Τρίτης στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Την ανάγκη συστηματικού καθαρισμού των οικοπέδων γύρω από το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, που μπορεί να αποτελέσουν εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς, τόνισαν οι φορείς που εμπλέκονται στην πυροπροστασία της Θεσσαλονίκης κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Στη σύσκεψη παρέστη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ανέφερε πως η κλιματική αλλαγή έχει φέρει την ανάγκη να έχει η Πολιτική Προστασία αυξημένη ετοιμότητα και τόνισε πως «πρέπει να είμαστε κοντά σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης, υπογράμμισε την ανάγκη ετοιμότητας και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περσινή φωτιά που ξέσπασε στο Σέιχ Σου στις 13 Ιουλίου, η οποία λόγω έγκαιρης επέμβασης κατασβέστηκε σε περίπου πέντε ώρες. «Έχουμε κάνει την προετοιμασία μας. Είμαστε και φέτος πανέτοιμοι», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στο τι θα γίνει με την αντικατάσταση των 90 στρ. του δάσους που κάηκαν, να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής από το φλοιοφάγο έντομο και να εξεταστούν οι κρουνοί εντός του Σέιχ Σου. Ο ίδιος ανέφερε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε ήδη σε καθαρισμό τεσσάρων οικοπέδων πέριξ του περιαστικού δάσους, ενώ προανήγγειλε ότι στις 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί δράση καθαρισμού με τη συμμετοχή εθελοντών στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής και στο περιαστικό δάσος.

Την ανάγκη πρόληψης τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρος Κωνσταντίνος Δαδούδης, ο οποίος εστίασε στον καθαρισμό της περιφερειακής οδού και των οικοπέδων περιμετρικά του Σέιχ Σου. Ο κ. Δαδούδης ανέφερε ότι για την πρόληψη απαιτείται το τετράπτυχο: έγκαιρη ειδοποίηση, άμεση κινητοποίηση, η οποία προϋποθέτει προσβάσιμο δρόμο, εναέρια μέσα και έγκαιρος ανεφοδιασμός. Εκ μέρους της Πυροσβεστικής, ο Κωνσταντίνος Τσαπόγλου ανέφερε από τις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η διαδικασία προετοιμασίας της υπηρεσίας, η οποία ενημερώνει όλους τους αρμόδιους όταν εντοπίζει χώρους εν δυνάμει επικίνδυνους, ζήτημα που θα απασχολεί την Πυροσβεστική σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Όπως είπε, στις 18 του μηνός θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εθελοντικές ομάδες, ενώ ανέφερε ότι στη διαδικασία πρόληψης θα έχει φέτος εμπλοκή και ο στρατός με αυτόνομες περιπολίες.


Την έναρξη την επόμενη εβδομάδα ενός σημαντικού έργου στη ζώνη μίξης δάσους και αστικού ιστού ανακοίνωση η προϊσταμένη του τμήματος Προστασίας Δασών και Δασικών Εκτάσεων του Δασαρχείουι Θεσσαλονίκης, Φιλοθέη Μελά. Όπως είπε, στα σημεία που το περιαστικό δάσος εφάπτεται με τον αστικό ιστό θα δημιουργηθεί μία ζώνη πλάτους δέκα μέτρων στην οποία θα απομακρυνθούν δέντρα, ενώ από εκεί και σε 50 μέτρα βάθος θα γίνουν κλαδεύσεις και θα απομακρυνθούν οι θάμνοι. Η κ. Μελά ανέφερε ότι ταυτόχρονα θα γίνει η συντήρηση των δασικών δρόμων, οι οποίοι, όπως είπε, είναι σε καλή κατάσταση. Ειδικά για τα πρανή περιφερειακού επισήμανε πως είναι έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι σε εξέλιξη, ενώ συνέστησε στους δήμους να κάνουν τακτικές αποκομιδές απορριμμάτων και ειδικά στον δήμο Θεσσαλονίκης στον χώρο πάνω από τα σχολεία της Τριανδρίας.

Για το φλοιοφάγο έντομο η κ. Μελά σημείωσε πως την τελευταία πενταετία παρουσιάζεται έξαρση, ανάλογη με αυτήν που υπήρχε και τη δεκαετία του '80. Είπε πως σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο δάσος, ειδικοί επιστήμονες διέγνωσαν πως το φαινόμενο είναι σε ύφεση, ενώ κάποιες κηλίδες ξηράνσεων που υπάρχουν δεν συνιστούν κάτι ανησυχητικό. Τόνισε δε πως αποφασίστηκε να μην προχωρήσει το Δασαρχείο σε υλοτόμηση των κατεστραμμένων δέντρων για λόγους πυροπροστασίας, κάτι που θα γίνει από τον Σεπτέμβριο. Επίσης, ανακοίνωσε πως η διεύθυνση Αναδασώσεων έχει εκπονήσει μελέτες, οι οποίες έχουν εγκριθεί και από την επόμενη φυτευτική περίοδο θα γίνουν αναδασώσεις στις περιοχές όπου έγιναν εκτεταμένες υλοτομίες και στα σημεία που κάηκε το δάσος.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Στέλιος Ταμβακίδης, ανέφερε πως πρέπει να δοθεί βοήθεια στους εθελοντές και να αξιοποιηθούν οι πόροι των δήμων για συντήρηση δασικών δρόμων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων και των δήμων που εμπλέκονται στην πυροπροστασία, καθώς και μέλη εθελοντικών οργανώσεων που συνδράμουν κάθε χρόνο στην περιφρούρηση των δασών.