Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη μείωση των ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ

Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί σε όλη την περιφερειακή ενότητα, παρότι είναι περιορισμένες οι ακυρώσεις - Πού αποδίδουν το γεγονός οι υγειονομικές αρχές

Πτώση της τάξης του 60% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφουν τα προγραμματισμένα ραντεβού στο mega εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μείωση, αν και όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό, παρουσιάζεται και στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, η οποία, πάντως, εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία τόσο στους ημερήσιους εμβολιασμούς όσο και στο συνολικό αριθμό τους.

Το mega εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ έχει τη δυνατότητα να διενεργεί περί τους 6.000 εμβολιασμούς ημερησίως, αριθμός που καλυπτόταν μέχρι πρότινος πλήρως από τα προγραμματισμένα ραντεβού. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται μία πτώση, γεγονός που ενδεχομένως ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν και στο κλείσιμο του ενός από τα δύο περίπτερα που καταλάμβανε, του περιπτέρου 15.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr o συντονιστής στο mega εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ, λοιμωξιολόγος, αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Καρόζης, τα ραντεβού έχουν περιοριστεί σημαντικά και πλέον οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε περίπου 2.500 εμβολιασμούς ημερησίως. «Αυτό οφείλεται και στο ότι μεγάλο ποσοστό έχει εμβολιαστεί και διότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν νοσήσει τον χειμώνα στη Θεσσαλονίκη, οπότε με βάση τη νέα οδηγία θα πρέπει να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους από έξι έως 12 μήνες. Με αυτό το δεδομένο προφανώς θα έχουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμβολιασμό από το φθινόπωρο», εξήγησε ο κ. Καρόζης.

Μειωμένοι κατά περίπου 15% είναι εμβολιασμοί και στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας. «Βλέπουμε ότι υπάρχει πιο περιορισμένος αριθμός, αφενός γιατί όσο εξελίσσεται το πρόγραμμα Ελευθερία περιορίζεται η ομάδα των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν και αφετέρου το καλοκαίρι επηρεάζει σε κάθε περίπτωση», εξήγησε στη Voria.gr η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζοπούλου, η οποία, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πολλές ακυρώσεις ραντεβού. «Κάποιες ακυρώσεις ενδεχομένως να υπάρχουν γιατί η επιτροπή λοιμωξιολόγων έκρινε ότι αυτοί που είχαν νοσήσει ή νόσησαν μετά την πρώτη δόση εμβολιάζονται στο εξάμηνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται ο εμβολιασμός, αλλά ότι παρατείνεται το εμβολιαστικό σχήμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca η κ. Χατζοπούλου επισήμανε ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού γίνονται κανονικά, αν και σίγουρα είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με τέσσερις μήνες πριν. «Αυτό ισχύει σε κάποιες περιοχές, όχι σε όλες. Ο πληθυσμός είναι δεδομένος, εξάλλου, σε κάθε περιφέρεια. Σε νομούς με περιορισμένο πληθυσμό είναι λογικό να μην έχεις τη ζήτηση που είχες τέσσερις μήνες πριν», ανέφερε η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ. Η ίδια διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κλείσει κανένα εμβολιαστικό κέντρο, ούτε έχει ακυρωθεί κάποια εμβολιαστική γραμμή από αυτές που λειτουργούν σε όλα τα νοσοκομεία και σε όλα τα κέντρα υγείας της υγειονομικής περιφέρειας.

Τι θα γίνει με το mega εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ

Το mega εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ αναμένεται να κλείσει οριστικά στις 31 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει το συμφωνητικό ανάμεσα στη ΔΕΘ - Helexpo και την Πολιτική Προστασία για την παραχώρηση των δύο περιπτέρων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησής του αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο για τη διοργάνωση της φετινής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που είναι προγραμματισμένη για το διάστημα 11 με 19 Σεπτεμβρίου.

«Ο προγραμματισμός είναι για τέλη Ιουλίου. Αν προκύψει κάτι διαφορετικό, θα το δούμε. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δεύτερες δόσεις θα ολοκληρωθούν κανονικά», ανέφερε ο κ. Καρόζης.

Από την πλευρά της, η κ. Χατζοπούλου τόνισε πως το ίδιο ισχύει για κάθε εμβολιαστική, που θα πρέπει -εφόσον κριθεί αναγκαίο- να κλείσει σε τέτοιο χρονικό σημείο, ώστε να μην αναγκαστεί κανένας πολίτης να αλλάξει κέντρο.