Skip to main content

ΣΕΔΘ: Πυρά κατά Ζέρβα για τις μετακινήσεις εργαζομένων

Επίθεση εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης στη διοίκηση για μετακινήσεις σε τομείς που δεν έχουν σχέση με τις αρμοδιότητές τους.

Σε καταγγελία για την παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, μετακίνηση επόπτη καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης σε εργοτάξιο που δεν ανήκει στον τομέα όπου είναι τοποθετημένος προχωρά ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως ο εν λόγω εργαζόμενος του δήμου έχει μετακινηθεί σε τρία εργοτάξια τους τελευταίους οκτώ μήνες, ζητώντας από τη διοίκηση να ακυρώσει τη νέα μετακίνησή του, αφού δεν έχει ενημερωθεί για τα καθήκοντα που θα έχει, καθώς δεν υπάρχουν εργάτες του τμήματος καθαριότητας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο.

Παράλληλα, ο ΣΕΔΘ αναφέρει πως μετακινούνται άλλοι 20 εργαζόμενοι του τμήματος καθαριότητας, στην πλειοψηφία τους επόπτες και επιστάτες, ενώ διερωτάται γιατί προκαλείται αυτή η αναστάτωση από τη στιγμή που ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε πως η καθαριότητα «έπαψε να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της πόλης».

Τέλος, μέσω της ανακοίνωσης ο ΣΕΔΘ εξαπολύει πυρά στη διοίκηση για μετακινήσεις με κριτήριο το «αν οι εργαζόμενοι είναι φιλικά προσκείμενοι στη διοίκηση» ενώ καταλογίζει συνειδητή υποβάθμιση εργαζομένων και υπηρεσίων, λέγοντας πως η διοίκηση Ζέρβα τις υπηρετεί στο ακέραιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του δήμου και τον προϊστάμενο του τμήματος καθαριότητας για το μένος που δείχνουν ενάντια στον συνάδελφο, επόπτη καθαριότητας, Α. Ζαγκαρέτο. Ο συνάδελφος είναι από τους παλαιότερους και έμπειρους επόπτες καθαριότητας. Αφού του αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες που είχε στο τμήμα καθαριότητας, τους τελευταίους οκτώ μήνες έχει μετακινηθεί τρεις φορές από εργοτάξιο σε εργοτάξιο. Σε καμία περίπτωση δεν θα υποδείξουμε στη διοίκηση πώς θα αξιοποιήσει τον κάθε συνάδελφο. Ως σωματείο δεν επιθυμούμε να συνδιοικήσουμε και αυτά τα πράττουν άλλα σωματεία και συνδικαλιστές. Όμως δεν θα μείνουμε άφωνοι όταν συνάδελφοί μας κυνηγιούνται από τη διοίκηση γιατί δεν τους είναι αρεστοί, όταν μειώνεται η προσωπικότητά τους και μηδενίζεται η όποια προσφορά και έργο είχαν. Να σημειωθεί ότι ο συνάδελφος μετακινείται σε εργοτάξιο που δεν ανήκει στο τμήμα καθαριότητας που είναι τοποθετημένος, δεν υπάρχουν εργάτες του τμήματος καθαριότητας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, δεν γνωρίζει και δεν ενημερώθηκε για το τι καθήκοντα θα έχει και η μετακίνησή του είναι στην ουσία παράνομη. Ζητούμε από τη διοίκηση να πάρει πίσω και να ακυρώσει τη νέα μετακίνηση του συναδέλφου.

Μαζί με τον συνάδελφό μετακινούνται άλλοι 20 εργαζόμενοι του τμήματος καθαριότητας, στην πλειοψηφία τους επόπτες και επιστάτες. Στις 30 Ιουνίου ο δήμαρχος με δηλώσεις του είπε ότι στην καθαριότητα όλα βαίνουν καλώς και η καθαριότητα «έπαψε να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της πόλης». Μάλιστα εξήρε τη δουλειά των εργαζομένων. Τότε ποιος ο λόγος για αυτές τις μετακινήσεις που θα δημιουργήσουν αναστάτωση σε πολλά εργοτάξια καθαριότητας όταν κιόλας έχει γίνει ήδη ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών αδειών;

Το ζήτημα της σωστής λειτουργίας της καθαριότητας και των άλλων υπηρεσιών δεν θα λυθεί με τις συνεχείς μετακινήσεις των εργαζομένων, που οι περισσότερες γίνονται με το κριτήριο αν οι εργαζόμενοι είναι φιλικά προσκείμενοι στη διοίκηση. Στην υπηρεσία καθαριότητας θα γίνουν βήματα για τη σωστή λειτουργία όταν:

  • Η διοίκηση Ζέρβα πάψει να ακολουθεί την πρακτική προηγούμενων διοικήσεων και προχωρήσει σε σωστή διαχείριση και κατανομή του προσωπικού. Όλοι οι εργαζόμενοι να εργαστούν με βάση την ειδικότητα που έχουν και όχι σε άλλα καθήκοντα και εργασίες
  • Γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα κενά που υπάρχουν όχι μόνο στην καθαριότητα (η 3Κ δεν έλυσε το πρόβλημα) αλλά και στις άλλες τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες
  • Ενισχυθούν όλες οι υπηρεσίες με τις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές.

Στην πολιτική της συνειδητής υποβάθμισης των δημοτικών-δημοσίων υπηρεσιών και εργαζομένων του δήμου, που και η διοίκηση Ζέρβα υπηρετεί στο ακέραιο, φρένο θα βάλει μόνο ο αγώνας των εργαζομένων και των δημοτών της πόλης».