Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους του Ολοκαυτώματος(vid)

Η Θεσσαλονίκη τίμησε με κατάνυξη τους χιλιάδες Εβραίους της πόλης που έπεσαν θύματα της φρικαλεότητας των Ναζί - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Με την Ασκαβά, την επιμνημόσυνη δέηση, και σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά στο Εβραϊκό Μνημείο, η εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Στους χαιρετισμούς τους οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι επικεφαλής της Ισραηλινής Κοινότητας, σε υψηλό επίπεδο, επισήμαναν τη σημασία της διατήρησης ζωντανής της μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων αλλά και τη συμβολή που θα έχουν προς αυτή την κατεύθυνση η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και η δημιουργία πάρκου μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι δεν πρέπει να λησμονηθεί η απόπειρα αφανισμού ενός λαού και οι συνέπειες του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού. Τόνισε τη σημασία της δημιουργίας του Μουσείου του Ολοκαυτώματος έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η μνήμη απέναντι στην μισαλλοδοξία.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ΠΚΜ στηρίζει και θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του εβραϊκού ολοκαυτώματος συμβάλλοντας και οικονομικά για τη δημιουργία του Μουσείου ενώ επισήμανε τη σημασία να δημιουργηθεί πάρκο μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας.

Τη ρητή δέσμευσή του να δημιουργηθεί στον τόμο μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Ελευθερίας πάρκο μνήμης επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Εδώ στην πλατεία Ελευθερίας δίπλα στο γλυπτό των αδελφών Glid επαναλαμβάνω την προσωπική μου δέσμευση για δημιουργία πάρκου μνήμης και αναψυχής, με αυτονόητη την κεντρική θέση αυτού του γλυπτού, με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν, δέσμευση που δεν πρέπει ποτέ να τεθεί εν αμφιβόλω. Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μας δρομολογείται η ανέγερση του μουσείου Ολοκαυτώματος αλλά και εκεί ο δήμος έχει παίξει ρόλο καθοριστικό, αλλά με πράξεις και έργα».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισήμανε πως «είναι χρέος της δικής μας γενιάς να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε την κληρονομιά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο ως κομμάτι της ιστορίας της πόλης, της χώρας αλλά και της Ευρώπης». Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολύ και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. «Το μουσείο θα είναι χωρίς αμφιβολία το μεγάλο, εμβληματικό στίγμα της Θεσσαλονίκης του μέλλοντος, αυτό που θα της δώσει λόγο και παρουσία στα ευρωπαϊκά πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ανέφερε ότι «δυστυχώς στις μέρες μας ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία συνεχίζουν να υπάρχουν και να αυξάνονται». Τόνισε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει επισημάνει την βούληση του να προχωρήσει η επιφανειακή διαμόρφωση πάρκου μνήμης και αναψυχής στην Πλατεία Ελευθερίας είναι ειλημμενη και ότι θα προχωρήσει σύντομα, λέγοντας παράλληλα ότι η Ισραηλινή κοινότητα θα συμβάλει για την υλοποίηση του έργου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Yossi Amrani, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, κ. Βίκτωρ Ελιέζερ και η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Η τελετή έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο.