Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καταστροφή στην αγορά το σενάριο για διακοπές ρεύματος-Τι λένε επιχειρηματίες

Ξορκίζουν το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Τι φοβούνται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα

Ανήσυχοι εμφανίζονται επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης στο ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Αν και η κυβέρνηση δια στόματος των καθ´ ύλην αρμοδίων υπουργών δεν αφήνει ανοιχτό τέτοιο ενδεχόμενο εντούτοις το ακραίο αυτό σενάριο δεν φαίνεται να απουσιάζει από το τραπέζι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να υπάρξουν προγραμματισμένες ημίωρες ή και ωριαίες διακοπές ρεύματος. Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε πως «τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα τον χειμώνα, αφού λόγω της θέρμανσης η κατανάλωση στο ρεύμα δεν θα είναι εξίσου μειωμένη με το καλοκαίρι. Αν δεν πάμε στη μείωση της κατανάλωσης, τότε θα έχουμε περικοπές ρεύματος για να μην έχουμε μπλακάουτ σε πολλές περιοχές της χώρας», επισήμανε, σημειώνοντας πως «κάποιες στιγμές της ημέρας, ανά μισή ή μία ώρα μπορεί μία περιοχή να μην έχει ρεύμα και μετά να πάμε σε άλλη».

Όπως λένε επιχειρηματίες στη Voria.gr, το ακραίο αυτό σενάριο, αντί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, θα οδηγήσει σε καταστροφή προϊόντων, σε ενδεχόμενη καταστροφή ή ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό και τελικά θα αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις άκρως κοστοβόρο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα οριζόντια μέτρα δεν έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα και ακόμη και αν κριθεί επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν διακοπές ρεύματος δεν πρέπει, όπως λένε, να επηρεάσουν την επιχειρηματικότητα.

«Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν για μία -ή και λιγότερη- ώρα δεν λειτουργούσαν τα φανάρια της πόλης. Το απόλυτο κομφούζιο, καβγάδες, ενδεχομένως ατυχήματα. Φανταστείτε τώρα τι θα γίνει στις επιχειρήσεις μας αν διακοπεί το ρεύμα για κάποια ώρα» σχολιαζει στη Voria.gr με γλαφυρό τρόπο ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης. «Εμείς κόβουμε κρέας και αμέσως το ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Αν παραμείνει έστω και λίγη ώρα πέραν της σταθερής θερμοκρασίας στην οποία το συντηρούμε (0 με 2 βαθμούς Κελσίου) δεν επανέρχεται. Θα ήταν καταστροφική για τους κρεοπώλες και η παραμικρή ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος» σημειώνει ο κ. Μπαλαμπανίδης υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και όχι το... κατέβασμα ενός διακόπτη.

«Τα οριζόντια μέτρα δεν έχουν πάντα αποτέλεσμα»

«Τα οριζόντια μέτρα δεν έχουν πάντα αποτελέσματα» αναφέρει στη Voria.gr o πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και β ´αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης, Μάριος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου «Αβέρωφ». «Το κλείσιμο και το ανέβασμα ενός διακόπτη δεν αποτελεί τη λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς μπορεί να οδηγήσει και σε καταστροφή μηχανολογικού εξοπλισμού» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως το εν λόγω ενδεχόμενο αποτελεί ένα άστοχο μέτρο που θα οδηγήσει σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων αλλά και σε πιθανή καταστροφή προϊόντων, αφού, όπως λέει, «υπάρχει ζήτημα για τη δημόσια υγεία, πόση ώρα μπορεί να αντέξει το παγωτό; Τα ψυγεία πρέπει να δουλεύουν συνεχώς». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «δεν αποτελεί λύση να πάρει κάθε επιχείρηση από μια γεννήτρια» ενώ όπως εκτιμά η περίοδος που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση του ρεύματος είναι από τον Μάϊο έως τον Νοέμβριο (κυρίως τους θερινούς μήνες) και όχι τον χειμώνα.

Στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης (ακριβές πρώτες ύλες, ξέφρενο ράλι στην τιμή της ενέργειας, μειωμένες καταναλώσεις από τους πελάτες) έρχεται ένα ακόμη «βαρίδι» σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Επιτροπίδη. «Αν είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν διακοπές ρεύματος θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο προγραμματισμένα και όχι της ώρες της αιχμής» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Voria.gr.