Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καθαρίστηκαν πάνω από 7,5 χιλιάδες στρέμματα στο Σέιχ Σου

Ο εντατικός καθαρισμός του δάσους ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες και ήδη έχει σαρωθεί ένα μεγάλο τμήμα του Σέιχ Σου.

Πάνω από 7,5 χιλιάδες στρέμματα θα έχουν καθαριστεί μέχρι τέλη Αυγούστου στο δάσος του Σέιχ Σου από τα υπολείμματα της εξυγιαντικής υλοτόμησης που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη δράση του καταστροφικού φλοιοφάγου εντόμου, το οποίο είχε προσβάλει χιλιάδες δέντρα.

Ο εντατικός καθαρισμός του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες και ήδη έχει σαρωθεί ένα μεγάλο τμήμα του και έχουν διαχειριστεί με θρυμματισμό επί τόπου πολλές χιλιάδες κυβικά υπολειμμάτων, επικίνδυνων για την πυρασφάλεια του δάσους.

Επίσης μαζεύτηκαν περίπου 6-7 χιλιάδες τόνοι από μπάζα, ογκώδη και σκουπίδια τα οποία έχουν διοχετευθεί σε εταιρία διαχείρισης του ανάδοχου του έργου. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας που υπήρχε για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν ότι εντοπίστηκαν και συλλέχθηκαν μπάζα, σκουπίδια ακόμη και πλαστικά λάστιχα τα οποία οι επιτήδειοι είχαν εναποθέσει και μάλιστα σκεπάσει με κλαδιά. Εδώ και δύο μήνες, εντός του Σέιχ Σου επιχειρούν περισσότεροι από εξήντα εργαζόμενοι (δασεργάτες, χειριστές, οδηγοί κ.λπ.) οι οποίοι με τη βοήθεια άνω των 25 μηχανημάτων έργου, φορτηγών, μηχανημάτων θρυμματισμού κ.ά., συλλέγουν θρυμματίζουν και απομακρύνουν τα ξερά δέντρα τα οποία είχαν υλοτομηθεί το προηγούμενο διάστημα.

 

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου σε σημερινή της αυτοψία στο δάσος, μαζί με κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ δήλωσε ότι το Σάββατο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες καθαρισμού του μεγαλύτερου κομματιού του δάσους, που ήταν επιβεβλημένο να γίνει σε συνεργασία με την πυροσβεστική και το δασαρχείο. «Πάνω από 60 άτομα μαζεύουν ότι υπολείμματα υπάρχουν ακόμη και μέσα από χαράδρες, με την καθοδήγηση της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε.

Η κ. Πατουλίδου έκανε έκκληση στους πολίτες να σέβονται και να προστατεύουν το περιαστικό δάσος "να το σεβόμαστε και να το αγαπάμε σαν το σπίτι μας" τόνισε. Από την πλευρά του ο διευθυντής Πολιτική Προστασίας της ΠΚΜ Χαράλαμπος Στεργιάδης επισήμανε ότι το Σάββατο ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού από την ανάδοχο εταιρεία βάση της σύμβασης που είχε με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Μιλάμε για ένα δάσος 30.000 στρεμμάτων το οποίο περπατήθηκε σπιθαμή προς σπιθαμή ώστε να καθαριστούν όλα τα σημεία του από το φλοιοφάγο έντομο, από ξερά δέντρα και χόρτα», τόνισε ο ίδιος.

Ανέφερε ακόμη ότι συμβολή της Πολιτικής Προστασίας και του κ. Νίκου Χαρδαλιά σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ήταν πάρα πολύ μεγάλη έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει το έργο. Σημείωσε δε ότι «το δάσος θα παραδοθεί καθαρό στους πολίτες και σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία να έχουμε ένα δάσος, σωστό, διαχειρίσιμο, χωρίς να έχουμε προβλήματα πυρκαγιών ή φαινόμενα όπως του φλοιοφάγου».

 

 

Η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη

Ερωτηθείς σχετικά από τη Voria.gr ο κ. Στεργιάδης ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη ζητά να γίνουν αναδασώσεις και να ενισχυθεί μέσα από το πρόγραμμα που τρέχει. Τόνισε ότι οι ενέργειες που γίνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν τοποθετηθεί και οι θερμικοί αισθητήρες και το ραντάρ, στην κατεύθυνση της έγκαιρης αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς.