Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καθαρίζουν από κορωνοϊό ΜΕΘ, κλινικές και χειρουργεία

Σημαντική αποκλιμάκωση στο δημόσιο σύστημα υγείας καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες - Σταδιακή επιστροφή της κανονικότητας για τα νοσοκομεία

Σε εφαρμογή έχει μπει από χθες το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για σταδιακή επαναφορά των νοσοκομείων της πόλης στην κανονικότητα, με επιστροφή μονάδων εντατικής θεραπείας και χειρουργείων στην κοινή νοσηλεία.

Ο σταθερά μειωμένος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση της πίεσης στο δημόσιο σύστημα υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στις υγειονομικές αρχές της πόλης να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, στα πρότυπα του περασμένου Ιανουαρίου, για την ομαλή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το σχέδιο εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών την περασμένη Τετάρτη και χθες στάλθηκαν οι σχετικές οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Μείωση σε εισαγωγές και ΜΕΘ

Βασικός παράγοντας που άναψε το πράσινο φως για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η μείωση του αριθμού των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό. Πλέον, κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία γίνονται 10 με 15 εισαγωγές, ενώ κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα. Την ίδια στιγμή είναι θετικό το ισοζύγιο υπέρ των εξιτηρίων, δηλαδή μέσα στο τετραήμερο που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο εφημερίες το κάθε νοσοκομείο δίνει περισσότερα εξιτήρια από ό,τι κάνει εισαγωγές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποσυμφορηθούν σημαντικά και οι απλές κλίνες COVID, με μεγάλα νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο να νοσηλεύουν αυτή τη στιγμή μόλις 29 και 25 ασθενείς αντίστοιχα.

Πιο αργή είναι η αποσυμφόρηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου, πάντως, η μείωση των κατειλημμένων κλινών είναι επίσης πολύ σημαντική και ανέρχεται σε περίπου 50% σε σχέση με τα μέσα Μαΐου.

Ήδη, όλα τα νοσοκομεία της πόλης αρχίζουν να αποδίδουν στην κοινή νοσηλεία απλές κλινικές που είχαν επιστρατευτεί για την κάλυψη των αναγκών του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από τα χειρουργεία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αδειάσουν και άλλες κλινικές αλλά και κλίνες ΜΕΘ, σταδιακά και με προσοχή, έτσι ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι και η σταδιακή «εκκαθάριση» των περιφερειακών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας από περιστατικά COVID. Ήδη, το νοσοκομείο του Πολυγύρου έχει «καθαρίσει», ενώ το ίδιο θα συμβεί και με πολλά άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας, όπως το νοσοκομείο του Κιλκίς που νοσηλεύει μόλις δύο περιστατικά με κορωνοϊό και πλέον δεν θα δέχεται άλλους ασθενείς, αλλά και το νοσοκομείο της Κομοτηνής με τους ασθενείς να εξυπηρετούνται από τη δομή της Αλεξανδρούπολης.