Skip to main content

Φίλοι Νέας Παραλίας: Να λειτουργήσουν οι τουαλέτες που είναι κλειστές 7 χρόνια

Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας ζητούν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει άμεσα ο δήμος τα τρία συγκροτήματα χώρων υγιεινής που είναι κλειστά

Να λειτουργήσουν άμεσα τα τρία συγκροτήματα χώρων υγιεινής που, όπως λέει παραμένουν κλειστά εδώ και 7 χρόνια στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, ζητά ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας».

Σε δελτίου Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος ασκεί κριτική στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι έρχεται να προτείνει ένα διαγωνισμό μίσθωσης χημικών τουαλετών τη στιγμή που οι χώροι υγιεινής δεν λειτουργούν για τους περιπατητές εδώ και χρόνια.

Όπως καταγγέλλει, «η λειτουργία των υπαρχόντων χώρων υγιεινής μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα πάνω από 10 άτομα επιλέγεται η τοποθέτηση τριών χημικών wc ακριβώς δίπλα».

«Η Νέα Παραλία την εποχή του κορωνοϊού είναι η όαση των Θεσσαλονικέων, είναι το καταφύγιο τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου των Φίλων της Νέας Παραλίας:

Η Νέα Παραλία, οι φυσικές ανάγκες, ο κορονοϊός και η διαβούλευση σε περιόδους δύσκολων υγειονομικών καταστάσεων

Η Νέα Παραλία είναι ο μεγαλύτερο, πολυτιμότερος και βέβαια ο δημοφιλέστερος δημόσιος χώρος της Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα συντήρησης των υποδομών,  είναι γνωστό ότι έχουν ξεραθεί εκατοντάδες δέντρα, είναι γνωστό ότι πολλά δεν είναι γνωστά ακόμα και σε αυτούς που θα έπρεπε να είναι γνωστά. Με λίγα λόγια έχει χαθεί ο έλεγχος.
 
Στη Νέα Παραλία κατασκευάστηκαν πέντε συγκροτήματα χώρων υγιεινής, τα δύο πρώτα στη πρώτη ανάπλαση, ολοκληρώθηκαν το 2008 και από τότε λειτουργούν και στη δεύτερη ενώ ολοκληρώθηκαν το 2013, εδώ και 7 χρόνια δεν λειτουργούν για τους περιπατητές. Αυτό βέβαια κανείς δεν το γνωρίζει, ούτε κάποιοι πρώην δεν το γνώριζαν, ενώ η αρμόδια Υπηρεσία αγνοεί την ύπαρξη ενός εκ των τριών χώρων υγιεινής σύμφωνα με τα σχέδια που έχει καταθέσει στη διαβούλευση.

Η Νέα Παραλία είναι ο αγαπημένος χώρος περιπάτου μικρών και μεγάλων. Οι μεγάλοι έχουν ανάγκες που οι  μικρότεροι δεν έχουν, πρέπει να κάνουν συχνά πιπί. Είναι αναγκασμένοι να αυτοταπεινώνονται κρυμμένοι πίσω από ένα θάμνο ενώ για τις γυναίκες είναι ακόμα χειρότερα. 7 χρόνια πέρασαν και οι χώροι υγιεινής κλειστοί, ο κόσμος ταλαιπωρείται και παραπονιέται.

Η Νέα Παραλία την εποχή του κορωνοϊού είναι η όαση των Θεσσαλονικέων, είναι το καταφύγιο τους. Πέρασαν οκτώ μήνες και έρχεται τώρα η Δημοτική Αρχή να προτείνει ένα διαγωνισμό μίσθωσης χημικών τουαλετών για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κόσμου, εφόσον βέβαια η ίδια Δημοτική Αρχή αφήσει ανοιχτή τη Νέα Παραλία κάτι που δεν συνέβη τους πρώτους μήνες την οποία έκλεισε για μεγάλο διάστημα.

Οι χρήστες της Νέας Παραλίας δια μέσου του συλλόγου Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας καλούνται σε διαβούλευση κάθε φορά που υπάρχει μία νέα απόφαση στα σκαριά και που οι διαδικασίες το ορίζουν. Σε αυτή την διαβούλευση οι Φίλοι της Νέας Παραλίας είπαν τα αυτονόητα αλλά κανείς δεν τους άκουσε γιατί η απόφαση ήταν ειλημμένη.

1. Γιατί ενώ υπάρχουν πολλοί και κανονικοί χώροι υγιεινής που συμπεριλαμβάνουν και χώρους υγιεινής για ΑμεΑ ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν τους λειτουργεί;
2. Ενώ η λειτουργία των υπαρχόντων χώρων υγιεινής μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα πάνω από 10 άτομα επιλέγεται η τοποθέτηση τριών χημικών wc ακριβώς δίπλα.
3. Ποια γυναίκα θα χρησιμοποιήσει ένα χημικό wc που η προηγούμενη του χρήση θα το έχει μετατρέψει σε υγειονομική βόμβα;
4. Είναι δυνατόν σε περιόδους δύσκολων υγειονομικών καταστάσεων, είναι δυνατόν στην εποχή του κορονοϊού να επιλέγονται λύσεις μειωμένης υγειονομικής επάρκειας;
5. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η εγκατάσταση; Την παροιμία «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» μάλλον όλοι την γνωρίζουμε. ; Όπως γνωρίζουμε και σε ποια πόλη και χώρα ζούμε!

Ο σύλλογος Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας ζητούν από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης εκτός όλων των άλλων που πρέπει να γίνουν και είναι γνωστά, να λειτουργήσει άμεσα ο Δήμος τα τρία συγκροτήματα χώρων υγιεινής που παραμένουν κλειστά εδώ και 7 χρόνια.
Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας