Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Και στην Επανομή εντοπίστηκε η αράχνη-πασχαλίτσα (φωτο)

Η αράχνη-πασχαλίτσα είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος αράχνης, με εντυπωσιακή εμφάνιση - Εντοπίστηκε και στην περιοχή της Επανομής.

Την εμφάνισή της στην Επανομή, στη Θεσσαλονίκη, έκανε πριν λίγες μέρες η αράχνη-πασχαλίτσα, ένα είδος εντόμου που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών.

Η πασχαλίτσα αράχνη είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος αράχνης, το οποίο, αν και εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται ολίγον τρομακτικό, στην πραγματικότητα είναι ένα εντελώς άκακο πλατασμάκι με εντυπωσιακή εμφάνιση.

Η αράχνη-πασχαλίτσα, η οποία έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στο Ναύπλιο, τα Φάρσαλα ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι δηλητηριώδης και έχει χαρακτηριστεί ως είδος προς εξαφάνιση σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Αν και μικρή σε μέγεθος, η αράχνη-πασχαλίτσα μπορεί να καταβροχθήσει έντομα δύο φορές στο μέγεθός της, όπως τα σκαθάρια.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στη Voria.gr ο οκτάχρονος Βασίλης από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον μπαμπά του, Ευάγγελο. Όπως αναφέρει ο κ. Ευάγγελος, ο γιος του είχε διαβάσει τον χειμώνα για την αράχνη-πασχαλίτσα και πριν λίγες μέρες την εντόπισε γεμάτος ενθουσιασμό στο σπίτι της γιαγιάς του στην Επανομή.

Eresus Cinnaberinus: Η επιστημονική ονομασία της αράχνης

Η συγκεκριμένη αράχνη ήταν απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος την δεκαετία του ’90, όταν και είχε απομείνει μόνο μια αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το 2011 αφέθηκε ξανά ελεύθερη στη φύση.

Η αράχνη-πασχαλίτσα είναι επίσης προστατευόμενο είδος στο Βέλγιο, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009.

Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές στην Ελλάδα για την Eresus Cinnaberinus, που πλέον επισήμως κατοικεί και στη Λαμία.