Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κερδισμένοι και χαμένοι της πανδημίας στην αγορά ακινήτων

Τι αποκαλύπτει η ανάλυση της Δανός - Καλοχώρι και Σίνδος θα βρεθούν στα ραντάρ των επενδυτών το επόμενο διάστημα - Η εικόνα στην αγορά κατοικίας

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, που βιώνει συνθήκες... COVID-19, γεγονός που γεννά ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι.

Κάνοντας μια αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών και εκτιμητικών υπηρεσιών Δανός/An Alliance of BNP Paribas Real Estate επισημαίνει πως ο χώρος των logistics, λόγω και της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου μοιάζει να είναι ο κερδισμένος της πανδημίας, ενώ κατοικίες και καταστήματα δείχνουν να έχουν λαβωθεί περισσότερο από την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.

Κινητικότητα συνεχίζει να καταγράφεται για τα γραφεία πρώτης κατηγορίας, στα οποία ωστόσο η Θεσσαλονίκη υπολείπεται, με αποτέλεσμα συχνά οι ενδιαφερόμενοι να αδυνατούν να βρουν τους χώρους με τις προδιαγραφές που αναζητούν.

Οι κερδισμένοι  

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Δανός, οι χώροι των logistics παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση του όγκου των συναλλαγών καθώς και των τιμών ενοικίασης. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του 2020 και μετά την πανδημία. Το ηλεκτρονικό εμπόριο που λόγω του κορωνοϊού αυξήθηκε σημαντικά και στη χώρα μας αποτελεί το εφαλτήριο για τη σημαντική κινητικότητα που εκτιμάται πως θα καταγράφει τους επόμενους μήνες σε περιοχές που διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, όπως η Σίνδος και το Καλοχώρι.

Η ζήτηση καταγράφεται για ενοικίαση χωρών από 500 έως 1.500 τμ (με επιπλέον χρήσεις και γραφειακών χώρων). Στην αυξημένη ζήτηση logistics αναμένεται σε συμβάλει και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται σε οργασμό έργων ενώ αναμένεται να αποτελέσει το κύριο λιμάνι εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη.

Έλλειψη σύγχρονων γραφειακών χωρών  

Η αγορά γραφείων στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επενδυτών τα τελευταία δυο χρόνια, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Δανός, το δεύτερο εξάμηνο τοy έτους θα δούμε πώς έχει επηρεάσει τον χώρο των γραφείων ο κορωνοϊός.

«Είναι ακόμα λίγες οι ενδείξεις για το ποια θα είναι η επίπτωση της πανδημίας στον τομέα των γραφείων. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η απομακρυσμένη εργασία θα παραμείνει, με αποτέλεσμα η ζήτηση για γραφεία να μειωθεί. Άλλοι όμως πιστεύουν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί ειδικά για ποιοτικούς χώρους βαθμού Α για λόγους υγιεινής. Για τη Θεσσαλονίκη εκτιμούμε πως λίγες εταιρείες θα επιλέξουν την τηλεργασία», αναφέρουν οι αναλυτές.

Σημειώνεται πως τα ποιοτικά γραφεία σε καλές τοποθεσίες έχουν απόδοση 6% -7,5%, ενώ σε δευτερεύουσες τοποθεσίες αποδίδουν περίπου 8% – 8,5%. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Τσιμισκή, οι τιμές, που εξαρτώνται από την ποιότητα και τις παροχές του ακινήτου, κυμαίνονται από 6 έως 14 ευρώ ανά τμ. Στην οδό Εγνατία ξεκινούν από 4 έως 8 ευρώ ανά τμ, ενώ στην Πυλαία από 6 έως 12 ευρώ.

Καταστήματα λιανικής

Σημαντικά έχει επηρεαστεί από την πανδημία η αγορά των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, αλλά και την αλλαγή των συνηθειών όπως είναι η αύξηση των αγορών μέσω διαδικτύου.

«Το επόμενο διάστημα θα δούμε πώς οι προνομιακές τοποθεσίες θα προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές σε συνδυασμό με την επιβαλλόμενη από την κυβέρνηση έκπτωση 40% στα ενοίκια» αναφέρεται στην ανάλυση. Η απόδοση της ενοικίασης καταστημάτων στην οδό Τσιμισκή είναι από 5 έως 6% ενώ σε δευτερεύουσες αγορές κυμαίνεται από 6 έως 7%.

Το εύρος των ενοικίων σε δευτερεύοντες δρόμους (αγορές), όπως π.χ. στην Εθνικής Αντιστάσεως, είναι από από 10 έως 30 ευρώ ανά τμ, ενώ στην οδό Τσιμισκή κινείται μεταξύ 50 και 160 ευρώ το τ.μ.

Αγορά κατοικίας

Η ανάπτυξη της αγοράς των κατοικιών που τροφοδοτείται από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις αναμένεται να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες, αλλά μόλις σταματήσουν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας η αγορά αναμένεται να ανακάμψει, αναφέρεται στην ανάλυση της Δανός. Στη Θεσσαλονίκη η ζήτηση το πρώτο εξάμηνο του έτους αφορούσε κατοικίες από 50 έως 70 τμ στο κέντρο της πόλης.

Οι τιμές πώλησης το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθούν, μεταξύ άλλων, ανάλογα με την πορεία του κορωνοϊού, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το αν θα υπάρξουν ελκυστικά χρηματοδοτικά προγράμματα από τις τράπεζες, αλλά και από την πολιτική σταθερότητα.