Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φωνή απόγνωσης για την περιβαλλοντική βόμβα στα Τσαΐρια (φωτο)

Οι δήμαρχοι Θερμαϊκού και Θέρμης ζητούν από κοινού τη συνδρομή της ΠΚΜ, ώστε να καθαριστεί η περιοχή που έχει μετατραπεί σε τεράστια χωματερή

Τον κίνδυνο για σοβαρή περιβαλλοντική μόλυνση στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, μεταξύ του αεροδρομίου “Μακεδονία” και της Περαίας, επισημαίνουν με κοινή παρέμβασή τους οι δήμαρχοι Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής και Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος. Οι δύο δήμαρχοι, στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκεται η εν λόγω περιοχή, γνωστή ως “Τσαΐρια”, με κοινή επιστολή τους προς την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ζητούν τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να καθαριστεί η περιοχή η οποία έχει μετατραπεί σε τεράστια αυτοσχέδια χωματερή, με κάθε είδους απόβλητα. Παράλληλα, οι δύο δήμαρχοι κοινοποίησαν την επιστολή τους και προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.



Στην περιοχή Τσαΐρια έχουν εγκατασταθεί ως γνωστόν Ρομά τους οποίους επιχείρησε πολλές φορές να απομακρύνει ο δήμος Θερμαϊκού, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους δύο δημάρχους “το πρόβλημα είναι δυστυχώς διαχρονικό και συνεχές και αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα για όλη την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, αφού από σχετικές μελέτες και μετρήσεις των αρμόδιων φορέων που έχουν αποσταλεί και στους δήμους μας, αλλά και στην Περιφέρεια είναι διαπιστωμένη η συστηματική περιβαλλοντική μόλυνση και η αυξανόμενη επικινδυνότητα της υγείας των κατοίκων σε μια ζώνη πολύ ευρύτερη της περιοχής που εντοπίζεται η ρύπανση, κυρίως λόγω της καύσης καλωδίων, ελαστικών, πλαστικών και μετάλλων”.

Όπως αναφέρουν οι κ. Τσαμασλής και Παπαδόπουλος, οι υπηρεσίες Καθαριότητας των δύο δήμων επιχειρούν συχνά και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απομακρύνουν τα απορρίμματα από τη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο οι ποσότητες των αποβλήτων διαρκώς πολλαπλασιάζονται “με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν πλέον τα συνεργεία των δήμων μας να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση”.
 
Σημειώνουν, επίσης, ότι “η πρόσβαση στην περιοχή είναι επικίνδυνη λόγω κινδύνου ηλεκτροπληξίας από τους αγωγούς υψηλής τάσης που κείτονται επιφανειακά και συνδέουν κολόνες της Δ.Ε.Η. με παραπήγματα των ΡΟΜΑ, με αποτέλεσμα, όσες φορές τα συνεργεία μας εργάσθηκαν στην εν λόγω περιοχή, να είναι απαραίτητη η συνδρομή της Δ.Ε.Η. και αστυνομικής δύναμης”.



«Με την επιστολή μας αυτή αιτούμαστε από κοινού, οι Δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού, την έμπρακτη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε να βοηθήσετε τις υπηρεσίες καθαριότητας και περιβάλλοντος των Δήμων μας που έχουν επωμιστεί εδώ και πολλά χρόνια τον καθαρισμό της περιοχής», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται:

Με το προσωπικό και τον εξοπλισμό των Δήμων μας προσπαθούμε συνεχώς και ακατάπαυστα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της απόθεσης, συσσώρευσης τεράστιου όγκου απορριμμάτων, της παράνομης καύσης αποβλήτων (καύση καλωδίων, ελαστικών, πλαστικών, μεταλλικών κλπ αντικειμένων) και να επιλύσουμε το σοβαρότατο ζήτημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης και των επικίνδυνων επιπτώσεων αυτής στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμος Θέρμης και ο Δήμος Θερμαϊκού επωμίζονται καθημερινά ένα ασύμμετρα μεγάλο κόστος σε εργατοώρες και σε δαπάνες εξοπλισμού και μηχανημάτων, που πολλές φορές αναγκάζονται να μισθώσουν, ώστε να αντιμετωπίσουν ένα ευρύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα ρύπανσης που ξεπερνά κατά πολύ όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια των Δήμων μας  αλλά και τις αρμοδιότητές τους.

Επίσης, επειδή οι δύο Δήμοι μας δεν διαθέτουν εξειδικευμένες μονάδες διαχείρισης ογκωδών αποβλήτων και ΑΕΚΚ και ελλείψει υλικοτεχνικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού από πλευράς τους, είναι απαραίτητο οι υπηρεσίες διαχείρισης και μεταφοράς των εν λόγω αποβλήτων (που κάθε φορά ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες τόνους) να εκτελούνται από ανάδοχη εξειδικευμένη εταιρία σε εξειδικευμένες μονάδες διαχείρισης. Όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτού του είδους οι διαδικασίες, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, λόγω του ότι απαιτούνται διεθνείς διαγωνισμοί, αποτελούν δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για τους προϋπολογισμούς μας.

Καθίσταται επιτακτική και άμεση η ανάγκη να συμβάλλει καθοριστικά και αποτελεσματικά η Περιφέρεια με το δικό της προσωπικό, τον δικό της μηχανολογικό εξοπλισμό και με τεχνικά μέσα και συνεργεία, έτσι ώστε να συνδράμει τους Δήμους μας στο έργο αυτό. Γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα για να συνδράμει στο έργο μας.

Σας ζητούμε να δώσετε την εντολή στις υπηρεσίες σας να συνεργαστούν με τις Διευθύνσεις Καθαριότητας και Περιβάλλοντος των Δήμων μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το ζήτημα της σοβαρής περιβαλλοντικής μόλυνσης, της αποκομιδής και της απομάκρυνσης των ογκωδών και λοιπών μπαζοαπορριμμάτων από την εν λόγω περιοχή».