Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κλαδεύτηκε ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Πλατείας Τσιρογιάννη (φωτο)

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα συνολικά τέσσερα πλατάνια της πόλης που ο δήμος κήρυξε διατηρητέα μνημεία της φύσης, το οποίο μετρά 237 χρόνια ζωής

Μεγάλη επιχείρηση για την κλάδευση του υπεραιωνόβιου πλάτανου που δεσπόζει στην Πλατεία Τσιρογιάννη έστησε σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα συνολικά τέσσερα πλατάνια της πόλης που ο δήμος κήρυξε διατηρητέα μνημεία της φύσης, το οποίο έχει ύψος 26,4 μέτρα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μετρά 237 χρόνια ζωής.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, η επιχείρηση έγινε με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που επιβάλλει η νομοθεσία, ώστε να αποφευχθεί τυχόν προσβολή του δέντρου από μύκητες. Μια επιχείρηση με μεγάλο συντελεστή δυσκολίας, καθώς η επιφάνεια κάλυψης της κόμης του ξεπερνά το μισό στρέμμα!

«Κάναμε την κλάδευση, που ειδικά στα πλατάνια, πόσο περισσότερο στο συγκεκριμένο που είναι τοπόσημο, γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο βάσει νομοθεσίας. Παράλληλα, κουράραμε τα σημεία που κλαδεύσαμε με ένα ειδικό υλικό που βάλαμε για να μην προσβάλλεται το δέντρο. Απολυμάνθηκαν όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε, γιατί υπάρχει ένας μύκητας που προσβάλλει τα πλατάνια και προσπαθούμε να προσέχουμε. Εξαιτίας ενός μύκητα, εξάλλου, εξαφανίστηκαν οι ακακίες που υπήρχαν στην πόλη εκατοντάδες χρόνια», επισήμανε ο κ. Δημητριάδης και πρόσθεσε: «Για να κλαδευτεί ο συγκεκριμένος πλάτανος στήθηκαν πέντε φορές τα μηχανήματα, γιατί η επιφάνεια κάλυψης της κόμης του είναι 530 τετραγωνικά μέτρα».