Skip to main content

Λαμπαδηδρομία για τις τρεμάμενες ψυχές που έφτασαν στην Καλαμαριά πριν 100 χρόνια (vid)

Τα κεριά που χρησιμοποιήθηκαν στην τελετή συμβολίζουν τις ψυχές των προσφύγων που κατέφτασαν στην Καλαμαριά πριν από 100 χρόνια.

Λαμπαδηδοδρομία στους δρόμους της Καλαμαριάς πραγματοποιήθηκε απόψε για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Δεκάδες άνθρωποι επέλεξαν να συμμετέχουν στην πρώτη από τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει ο δήμος Καλαμαριάς. Στο σημείο έναρξης της Λαμπαδηδοδρομίας στην πλαζ Αρετσούς βρίσκονταν πολίτες, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του δήμου και μαθητές του Φροντιστηρίου Τραπεζούντος» (1ο Λύκειο Καλαμαριάς), σαν προσομοίωση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα.

 

Η τελετή των κεριών-λαμπάδων πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 20.30 και, σύμφωνα με τον δήμο, τα κεριά λειτουργούν ως σύμβολο των τρεμάμενων ψυχών που κατέφτασαν στην Καλαμαριά πριν από 100 χρόνια. Στην εκδήλωση έδωσε φυσικά το παρών και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δανδραμανέλης.

Η Λαμπαδηδρομία συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριας και κατέληξε στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, όπου προβλήθηκε βίντεο σχετικό με την ενσωμάτωση του Μικρασιατικού πληθυσμού, ενώ έκλεισε με μουσική εκδήλωση στην οποία ακούστηκαν τραγούδια από τη Μικρά Ασία.