Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
x

ΦΩΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ «G» Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ (VID)

Ο Λευκός Πύργος φωτίστηκε με το σήμα «G» έπειτα από πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Με το σήμα «G» (από το αγγλικό Genocide, δηλαδή Γενοκτονία) φωτίστηκε συμβολικά το βράδυ της Τετάρτης, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο Λευκός Πύργος. Το «G» απεικονίζει την Παναγία Σουμελά και το πώς εκδιώχθηκε και ξεριζώθηκε ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Ο φωτισμός έγινε μετά από πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στο τοπόσημο της πόλης παρευρέθησαν και μέλη της Ποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Σήμερα 19 Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και με την οποία συμπληρώνονται 102 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.Η γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται στα βίαια, μαζικά και φονικά γεγονότα, της δεύτερης και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Τα γεγονότα αυτά πυροδοτήθηκαν από τη σταδιακά αυξανόμενη ανάδυση και εντεινόμενη επίδραση του τουρκικού εθνικισμού, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη (διαβάστε ΕΔΩ) σε κλίμα συγκίνησης και προσαρμοσμένη στα υγειονομικά πρωτόκολλα η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ