Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μάνα και άλλο ανδρόγυνο ένοχοι για απόπειρα παράνομης υιοθεσίας

Ένα ανδρόγυνο κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να μεσολαβήσει για να δοθεί παράνομα για υιοθεσία το παιδί μιας 28χρονης από τη Βουλγαρία.

Ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν σε μια 28χρονη και ένα ανδρόγυνο, όλοι με καταγωγή από τη Βουλγαρία, που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να δώσουν για υιοθεσία το βρέφος που γέννησε η πρώτη σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2019.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κάθισε μόνο ο 40χρονος κατηγορούμενος, ενώ η μητέρα του βρέφους δικάστηκε ερήμην και η άλλη κατηγορούμενη, επίσης 40 ετών, με πληρεξούσιο δικηγόρο.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχη τη μητέρα για απόπειρα παράδοσης σε υιοθεσία τέκνου με αθέμιτο όφελος και τους άλλους δύο για απόπειρα μεσολάβησης σε υιοθεσία με πρόθεση κερδοσκοπίας κατ' επάγγελμα από κοινού και για συμμορία.

Στην 28χρονη μητέρα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή ενώ στο ζευγάρι ποινή φυλάκισης τριών ετών και τριών μηνών. Το δικαστήριο απόφασισε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεσή τους υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και για τους δύο και της εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής που διαμένει για τη σύζυγό του, η οποία και παραμένει ελεύθερη. Σημειώνεται ότι ο σύζυγός της εκτίει ήδη ποινή για αντίστοιχη υπόθεση καθώς το ζευγάρι έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για αντίστοιχες ενέργειες.
 
Μάλιστα, μετά την εξιχνίαση υποθέσεων από την αστυνομία, προέκυψε η εμπλοκή τους σε παράνομες υποθέσεις σε Ηγουμενίτσα και Τρίκαλα, ενώ μάλιστα φέρεται πως έχουν οδηγήσει κι άλλες Βουλγάρες στην ίδια κλινική της Θεσσαλονίκης για τον ίδιο σκοπό.

Ο ίδιος στην απολογία του είπε ότι τον έχουν κατηγορήσει άδικα για τις υποθέσεις παράνομης υιοθεσίας και ότι δεν έχει καμία εμπλοκή.

Το ιστορικό

Το ζευγάρι κατηγορείται ότι έφερε την 28χρονη πλέον μητέρα από τη Βουλγαρία, προκειμένου να γεννήσει σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, της είπαν ότι θα αναλάβουν τα έξοδα μεταφοράς και νοσηλείας ενώ φέρεται να της υποσχέθηκαν και 5.000 ευρώ.

Η μητέρα εισήχθη στην κλινική τον Φεβρουάριο του 2019 και έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το οποίο οι άλλοι δύο κατηγορούνται πως μεσολάβησαν προκειμένου να δοθεί παράνομα για υιοθεσία. Μάλιστα η 40χρονη είχε μεταβεί ως σύνοδος της μητέρας στην κλινική, λέγοντας ότι εκτελεί χρέη διερμηνέα. Ωστόσο, χάρη στην παρατηρητικότητα των νοσηλευτριών της κλινικής αποκαλύφθηκε η απόπειρα της παράνομης υιοθεσίας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην ακροαματική διαδικασία, η προϊστάμενη στην κλινική είχε αναγνωρίσει την 40χρονη, καθώς η ίδια φέρεται να είχε συνοδεύσει άλλες δύο γυναίκες για να γεννήσουν στο παρελθόν.

Παράλληλα, όταν γεννήθηκε το μωρό, η 40χρονη είπε στις νοσηλεύτριες να μη φέρουν το βρέφος σε επαφή με τη μητέρα, ενώ και η ίδια φέρεται να μη ζήτησε να δει το παιδί. Οι κατηγορούμενες συνελήφθησαν λίγο μετά τη γέννα και πριν παραδοθεί το παιδί σε υποψήφιους θετούς γονείς.