Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με self test και πιστοποιητικό εμβολιασμού για βουτιές στις πισίνες

Μεγάλο το ενδιαφέρον των πολιτών για άθληση στα κολυμβητήρια της πόλης, που άνοιξαν για το κοινό με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα

Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας άνοιξαν τις πύλες τους για το κοινό τα τρία εθνικά κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, προφέροντας ανάσα δροσιάς αλλά και μία εναλλακτική διέξοδο άθλησης.

Το Εθνικό Κολυμβητήριο, το Ποσειδώνιο και το κολυμβητήριο του αθλητικού κέντρου της Νεάπολης πλέον έχουν ώρες για όσους επιθυμούν να αθληθούν, κάτι που ανέμενε πολύς κόσμος, όπως φαίνεται και από το ενδιαφέρον των πολιτών.

«Ήδη από τον Μάρτιο ανοίξαμε για τα σωματεία άνω των 15 ετών και πριν από περίπου δέκα ημέρες και για τα άνω των 13 ετών, φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας, δηλαδή έναν αθλητή ανά 25 τ.μ. για τις εξωτερικές πισίνες και έναν ανά 30 τ.μ. για τις εσωτερικές. Από τον Γενάρη, εξάλλου, είμαστε ανοιχτοί για όσους έχουν ιατρικά προβλήματα και χρειάζονται αποκατάσταση και θεραπευτική κολύμβηση με εντολή γιατρού. Πλέον ξεκινήσαμε και για το κοινό, με εβδομαδιαίο self test ή αλλιώς με πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα πρέπει να απέχει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού ή από το μονοδοσικό εμβόλιο. Και είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου, ο οποίος συνεχώς ρωτά για να ενημερωθεί σχετικά με το τι ισχύει», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης (ΕΑΚ-Θ), Τριαντάφυλλος Πέτρογλου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από τις 17 του Μάϊου θα ξεκινήσουν και οι ακαδημίες για τα μεσαίου και χαμηλού κινδύνου, δηλαδή κολύμπι και τεχνική κολύμβηση και την μεθεπόμενη εβδομάδα είναι στο πρόγραμμα και τα πιο υψηλού κινδύνου αθλήματα, όπως το πόλο και η άλλη τεχνική κολύμβηση. «Πέρα από τα κολυμβητήρια, από την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν σιγά – σιγά και άλλες δραστηριότητες όλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού», σημείωσε ο κ. Πέτρογλου, ο οποίος εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξουν άλλα πισωγυρίσματα.

Ανοίγουν και τα δημοτικά κολυμβητήρια

Σήμερα, εξάλλου, κάνει την πρεμιέρα του για το κοινό και το δημοτικό κολυμβητήριο Καλαμαριάς, με αυστηρούς όρους για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού και περιορισμούς στη χρήση του. Με βάση τα πρωτόκολλα, σε κάθε διαδρομή πρέπει να κολυμπούν το ανώτατο οχτώ αθλούμενοι, ενώ στην πισίνα και περιμετρικά αυτής πρέπει να υπάρχουν στο σύνολο το πολύ 64 άτομα ανά προπονητική ώρα. Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η χρήση των κλειστών κοινόχρηστων χώρων, τουαλετών, αποδυτηρίων και γραφείων.

Προκειμένου να εξυπηρετηθεί όσο τον δυνατόν περισσότερος κόσμος, η χρήση της πισίνας θα επιτρέπεται μόνο για μία ώρα για τον καθένα. Πέρα από τα self test ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όλοι οι αθλούμενοι πρέπει να προσκομίσουν νέες ιατρικές βεβαιώσεις από παθολόγο και δερματολόγο.

Έπειτα από πολλούς μήνες αδράνειας, ανοίγει από τη Δευτέρα και το κολυμβητήριο του δήμου Θεσσαλονίκης στην Τούμπα. Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, η μικρή αυτή καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας οφείλεται στις εργασίες και τις διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν, ώστε ο χώρος να είναι ασφαλής για το κοινό. «Ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ανοίγουμε, όμως εμείς, επειδή το κολυμβητήριο δεν ήταν ανοιχτό, καθώς δεν φιλοξενούσαμε ομάδες, έπρεπε να κάνουμε κάποιες εργασίες και χημικές αναλύσεις του νερού, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλο για τους δημότες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Ο κ. Μπαρμπουνάκης τόνισε πως το άνοιγμα του κολυμβητηρίου, όπως και άλλων δραστηριοτήτων, είναι κάτι που το περιμένει ο κόσμος, που έσπευσε να ενημερωθεί. Και πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα ο δήμος θα υλοποιήσει και πάλι το πρόγραμμα Άθληση στη Φύση.