Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μέριμνα για τα αδέσποτα ζητά η φιλοζωική

Τι απαντά από την πλευρά της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για το θέμα των αδεσπότων που επιτέθηκαν σε μαθητές.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε μαθητές του 11ου γυμνασίου-λυκείου Θεσσαλονίκης.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση της η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη, ψέγει το γεγονός ότι για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων δεν έχει ληφθεί κάποια πολιτική πρωτοβουλία.

«Το φαινόμενο των εκατομμυρίων αδέσποτων στην χώρα μας δεν μπορεί να το λύσει κανένας Δήμος και καμία φιλοζωική οργάνωση .Απολύτως αρμόδιες ήταν και είναι οι διάφορες κυβερνήσεις και τώρα η σημερινή όχι με επικοινωνιακά ευχολόγια ή μερεμέτια και αδιέξοδες «λύσεις» ή ικανοποιώντας διάφορα οικονομικά συμφέροντα γύρω από τα ζώα αλλά με λύσεις πραγματικές που θα κτυπήσουν το πρόβλημα εκεί που γεννιέται .Τα έχουμε πει και ξαναπεί αλλά εις μάτην», αναφέρει η πρόεδρος της  ΠΦΠΟ.

«Γνωρίζουμε , ότι καταβάλλεται εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης προσπάθεια να περισυλλεγούν τα ζώα αυτά σε συνεργασία με φιλόζωους φορείς ή δημότες . Όμως η περισυλλογή τους είναι πολύ δύσκολη καθότι είναι φοβισμένα από την κακομεταχείριση που υφίστανται καθημερινά από πολίτες και δεν πλησιάζονται .Η Δημοτική Αρχή δεν κρατά το μαγικό ραβδί , ούτε μπορεί «εν μια νυκτί» να λύσει το χρονίζον αυτό θέμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μπομπολάκη.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι μετά την περισυλλογή των αδέσποτων του 11ου Γυμνασίου-Λυκείου θα πρέπει η αρμόδια 5μελής επιτροπή του Δήμου , η οποία πρέπει να συσταθεί νομίμως το συντομότερο, μετά την στείρωσή τους να αποφασίσει πρωτίστως για την υιοθεσία ή την φιλοξενία τους ή για την επανένταξή τους , όπως ορίζει ο νόμος αλλά και να ληφθεί και η πρόνοια για την σίτισή τους και την εν γένει προστασία τους .

«Η «λύση» δεν μπορεί να είναι ο εξοβελισμός των ζώων, η δηλητηρίαση αυτών , οι δεισιδαιμονίες και οι μύθοι γύρω από αυτά», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα από πλευράς της κ. Μπομπολάκη τονίστηκε ότι επείγει η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου γεγονός στο οποίο συμφώνησε ή και ακόμη καλύτερα δημοτικής κλινικής και μέχρι τότε η σύμβαση με νόμιμο ενδιαίτημα ώστε τα αδέσποτα, -σκύλοι και γάτες- να στειρώνονται και στη συνέχεια να περιθάλπονται ,ώστε να σταματήσουν να γεννούν και να αυξάνεται έτσι συνεχώς ο αριθμός των υπαρχόντων αδέσποτων .